Persepolis (2007): Διαμαρτυρημένο teaser

Δες/Κρύψε το teaser για τη FIDH

Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά κόμικ και σχεδιασμένο και σκηνοθετημένο από την ηρωίδα του, το φιλμ της Ιρανο-Γαλλίδας Marjane Satrapi, έχει ήδη βορειοαμερικάνικη διανομή από το στάδιο της παραγωγής πέρσι και προλάβει να προκαλέσει την επίσημη διαμαρτυρία του Ιράν (μέσω του Iran Farabi Foundation) χτες, προτού καν αρχίσει να προβάλλεται δημοσιογραφικά σήμερα και επίσημα διαγωνιστικά αύριο στις Κάνες.

Επειδή η Περσέπολη έχει επιπλέον προλάβει και να εξασφαλίσει χορηγία επικοινωνίας από τις Μάζες, η estelle που 'xε κεφαλομαντηλωθεί για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ της Τεχεράνης πρόπερσι και σπουδάσει ένα φεγγάρι στη Γαλλία νωρίτερα, φοράει το πιο επίσημο ταγιέρ της για να την παρουσιάσει αναλυτικότερα:
Η Marjane Satrapi που είχε τρελό succès στα κομικσοφεστιβάλ της Angoulême δεν είναι άγνωστη και στη χώρα μας. Τα χαριτωμένα graphic novels της φυσικά και κυκλοφορούν κι εδώ, χωρίς να παίρνω όρκο πως αυτό συμβαίνει επειδή ενσκήπτουμε πάνω από την γυναικεία καταπίεση με μεγαλύτερη πια κατανόηση, ή επειδή απλώς η δημιουργός τους έχει άπαιχτο χιούμορ. Η ζωή της ως μικρού κοριτσιού που ζούσε στην Τεχεράνη τη δεκαετία του '70 απέκτησε αρκετούς θαυμαστές, ώστε να έχει και συνέχεια. Το κοριτσάκι μεγάλωσε και μετακόμισε σε πιο ευρωπαϊκά κλίματα, βγάζοντας επιτέλους το κεφαλομάντιλο.

Δυο χρόνια η Marjane δούλεψε με τον Vincent Parronaud για να φέρει τα B.D. της στην οθόνη. Το μελαχρινό κοριτσάκι με την ελιά στη μύτη είναι στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Κανών και το Farabi Foundation, ο φορέας που διοργανώνει τα κινηματογραφικά του φεστιβάλ και προωθεί τον ιρανικό κινηματογράφο, σκίζει τα ιμάτιά του, γιατί κι αυτή η ταινία (μετά τους.. 300) αμαυρώνει την εικόνα της χώρας τους. Σίγουρα, μια ταινία στην οποία συντηρητικές μαυροφορεμένες δηλώνουν ότι ο Michael Jackson είναι το σύμβολο της δυτικής παρακμής αμαυρώνει τη χώρα, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Το black and white look είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και το εύπλαστον στις φιγούρες της Marjane ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Στη γαλλική εκδοχή οι φωνές είναι κι αυτές περιωπής: η Chiara Mastroianni είναι η μικρούλα Marjane με τη μαμά της να δανείζεται τη φωνή της Catherine Deneuve και τη γιαγιά της αυτή της Danielle Darrieux. Αν τώρα θέλει κανείς αυθεντικά σχέδια από το story board της ταινίας, μπορεί να πεταχτεί να αγοράσει μερικά, και να αισθανθεί περήφανος που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οργάνωση FIDH, στις 20 Ιουνίου στο Espace Pierre Cardin στο Παρίσι.

Περισσότερα κλιπάκια από την ταινία στο γαλλικό Premiere. Επιπλέον βίντεο και καλούδια στη σελίδα της στο MySpace. Επίσημη σελίδα στη Sony Pictures Classics.


Previously on Movies for the Masses: A Mighty Heart (2007): Cannes red carpet trailer

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Σύμφωνα με το Variety, κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο με το Βραβείο της Επιτροπής των Κανών στην Περσέπολη.

  2. verbal said

    Αν είσαι απ' αυτούς που προτιμούν να βλέπουν τα κινούμενα στην αυθεντική τους γλώσσα, ετοιμάσου να διχαστείς για το Persepolis (2007), αφού η αγγλόφωνη βερσιόν προσθέτει στις ήδη ανακοινωμένες συμμετοχές των Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve (που απαγγέλουν τους ίδιους ρόλους με το γαλλόφωνο) και Gena Rowlands (στο ρόλο της γιαγιάς), αυτές των Sean Penn και Iggy Pop στους ρόλους του ταλαίπωρου πατέρα και του πολιτικοποιημένου θείου της πιτσιρίκας Marjane. Ένας Al Gore λείπει και φτιάξαμε καρέ.

  3. verbal said

    Σταματημό δεν έχει η θριαμβευτική πορεία της Persepolis από φεστιβάλ σε φεστιβάλ κι από ξετρελαμένους θεατές σε διθυραμβικές κριτικές, με το ταξίδι να αποκτά εντελώς καινούρια τροχιά, τώρα που το ασπρόμαυρο πολιτικοποιημένο cartoon απ' την Τεχεράνη, κατάφερε να εξουδετερώσει το αφόρητα overhyped La Vie en Rose (2007) και να πάρει τη θέση του ως επίσημη γαλλική πρόταση για τα ερχόμενα Όσκαρ στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Αν δεν έχεις κλείσει ακόμη θέση για την προβολή του στις Νύχτες Πρεμιέρας αυτήν την Πέμπτη στις 20.00 (ή αν έχεις πετάξει την πρόσκληση για την επίσημη πρεμιέρα του φεστιβάλ), ξανασκέψου το.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.