Dorian Gray (2009): Τρομοειδές trailer


Με περισσότερη τρομάρα και λιγότερη κλασικούρα απ' ότι θα περίμενες, στο στιλ που θα μπορούσε ας πούμε να ενδιαφέρει και τον Tim Burton αν δε τον ενδιέφεραν πια μόνο παιδάκια και γιαγιάδες, το τρέιλερ της ενενηκοστής ένατης (μετρώντας μόνο τις μεγάλου μήκους) μεταφοράς στο πανί του μοναδικού (στη κυριολεξία) μυθιστορήματος του Oscar Wilde, το τρέιλερ του Dorian Gray (2009) παρουσιάστηκε τη Παρασκευή στο MSN, ως αποκλειστικότητα μάλλον του MSN UK, αφού η ταινία είναι κατά κύριο λόγο βρετανική, των Ealing Studios που κατά σύμπτωση το επίπεδο των παραγωγών τους μπορείς να το διαπιστώσεις, κομπλέ με Colin Firth στην αφίσα, και στο Easy Virtue (2008) στις αθηναϊκές αίθουσες αυτή τη βδομάδα.

Στις αφίσες του Dorian Gray, στις φωτογραφίες και στις πρώτες σκηνές από τη παραγωγή, και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτή, το πρώτο πράγμα που προσέχει οποιοσδήποτε είναι βέβαια ότι ο Ben Barnes απέχει λιγάκι από το ξανθό γαλανομάτικο πλάσμα που περιέγραφε σε κάθε δεύτερη πρόταση ο Wilde. Αμέσως μετά, διαπιστώνεις ότι δεν εμφανίζεται ο Rupert Everett στο ρόλο του Henry Wotton που παίρνει μόνιμα θέση η οποία να βοηθάει να τον φανταστείς να φιλάει παθιασμένα τον πρωταγωνιστή, παρόλο που εκτός των άλλων ήταν (ο Everett) και βασική επιλογή του σκηνοθέτη, Oliver Parker, στις δυο προηγούμενες φορές που αυτός γύρισε έργα του βικτοριανά ανήθικου Ιρλανδού (An Ideal Husband (1999), The Importance of Being Earnest (2002)). Τρίτη σε σειρά παρατηρητικότητας έρχεται η εκτεταμένη συμμετοχή της Rebecca Hall, της Vicky στο Vicky Cristina Barcelona (2008) αν δεν είσαι φανατικά φανατισμένος φαν της από το Starter for 10 (2006) ακόμα, συμμετοχή λιγάκι απρόσμενη από την άποψη ότι ο ρόλος της.. δεν υπάρχει στο βιβλίο. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις βέβαια έχουν εξηγήσεις και δικαιολογίες το ίδιο προφανείς, και το βασικότερο πρόβλημα για τη παραγωγή παραμένει ότι τον Parker τον έκοψα (για λόγους συντομίας) τη τελευταία στιγμή από τη κριτική του Easy Virtue, όπου αποτελούσε κλασικό παράδειγμα του πως μπορείς να μην έχεις ιδέα τι να κόψεις και τι να ράψεις σε θεατρικά εποχής όταν τα γυρνάς για το πανί. Και το ότι αυτή τη φορά το σενάριο το έχει αναλάβει κάποιος άλλος θα διασκέδαζε τις ανησυχίες, αν αυτόν τον κάποιο.. τον ήξερε και κάποιος άλλος. Οπότε, αυτά που βλέπεις, και οι διατυπωμένες σε κάθε ευκαιρία υποσχέσεις των συντελεστών για ενήλικο gore που άρεσε στα νεανικά δοκιμαστικά ακροατήρια, είναι μάλλον και ότι καλύτερο μπορείς να περιμένεις για μετά τις 09/09/09 που ανοίγει το φιλμ στις αίθουσες.


Previously on Movies for the Masses: Tron Legacy (2010): Flynn Lives teaser

14 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Οι ξανθοί γαλανομάτηδες που να μπορούν να παίξουν οτιδήποτε πέρα από πόμολο μάλλον σπανίζουν αυτή την εποχή στη Βρετανία, και ο Barnes μπορεί να μην έχει δώσει δείγματα εξαιρετικού ταλέντου αλλά σίγουρα έγινε γνωστός παγκόσμια από τη προώθηση του Prince Caspian (2008) ακόμα και στους, πολλούς, που δεν είδαν τελικά τη δεύτερη ταινία των Χρονικών της Νάρνια. Ο Rupert Everett θα ήταν πολύ χτυπητή επιλογή, και ακόμα χτυπητότερη τα τελευταία χρόνια που χτυπάει όλο και πιο πολύ Botox, ειδικά για μια παραγωγή που προσθέτει ανύπαρκτους γυναικείους ρόλους ώστε να αυξήσει τα ετεροφυλοφιλικά ενδιαφέροντα του ήρωά της (και να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινό). Αυτά σε περίπτωση που δε κατάφερες να βρεις τις εξηγήσεις και τις δικαιολογίες που άφησα αδιευκρίνιστες στο κείμενο.

  2. Anonymous said

    Πάλι τα ίδια... Δηλαδή, το "Sweeney Todd" το έκανε επειδή τον ενδιαφέρουν τα παιδάκια και οι γιαγιάδες; Ημαρτον ρε παιδιά...

  3. Anonymous said

    το τρέηλερ δν με απογοήτευσε μα ήταν αρκετά γρήγορο για τα γούστα μου. Ωστόσο κρίνοντας απο τα λίγα σκόρπια πλάνα έχουν σκοπό να διατηρήσουν τα ομοφυλοφιλικά στοιχεία και τη διάθεση να δείξουν την ηδονοθηρία του Ντόριαν και τον αισθητισμό του Λορδου Χένρη. Δν με ενοχλεί η ιδέα που πρόσθεσαν την κόρη του Λορδου, αρκεί να μην είναι απλά για να υπάρξει ένας ρόλος έξτρα, να έχει κάποιο λόγο ύπαρξης σημαντικό. αν σκηνοθετικά είναι καλό θα δείξει στην πορεία μα αξίζει πιστεύω να περιμένουμε κάτι καλό. στις πρώτες δοκιμαστικές προβολές αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν για σκηνές που ακόμα δν έχουμε μάθει ακριβως περι τινος επρόκειτο, όπως και να έχει, σημασία είναι η ιστορία να σε κάνει να γοητευτείς και να μπεις σε σκέψεις ειδικά με το "επιμυθιο" το οποίο όπως ισχυριζόταν και ο ίδιος ο Οσκαρ "είναι ηλίου φαεινότερον". ελπίζω και στην ταινία να ισχύει το ίδιο σκεπτικό

    ps. αλήθεια μπορείτε να με βοηθήσετε σε κάτι? αναζητω το μμουσικό θέμα του τρέηλερ, καμιά ιδέα ποιό είναι?

  4. cheaptalk said

    Για τον Sweeney Todd παραπέμπω στη κριτική του verbal, που τον είχα αφήσει να το χειριστεί από το τρέιλερ, για να μη γράφω τα ίδια σε λιγότερο ενθουσιασμένο τόνο. Από τη Wikipedia αντιγράφω ότι ο μεν Todd είναι ένα "1979 Tony Award–winning musical thriller" ενώ ο Gray "one of the last works of classic gothic horror fiction", και πιστεύω ότι και στα εντελώς βασικότατα και μέσα σε όλη την άνεση των γηρατειών του σκηνοθέτη, είναι φανερό στον οποιοδήποτε πως θα μπορούσε να κάνει και τίποτα που να κόβει περισσότερο.

    Για τη μουσική, το μόνο που μπορώ να πω ότι μου θυμίζει.. αργή εκτέλεση από ένα hardcore του χειμώνα, το Gates of Infinity, που το άκουγα αρκετά για να το έχω κολλήσει και στον τοίχο μου στο facebook. Αλλά το είχα ψάξει και αρκετά χωρίς να βρω που βασίζονταν, και μάλλον αυτοί οι.. λατινικοί ψαλμοί μου φαίνονται όλοι ίδιοι και δεν έχει καμία σχέση :p

  5. cheaptalk said

    Για τη μουσική έκανα και αρκετά σχετικά γκουγκλίσματα αλλά όλοι ρωτάνε και κανένας δεν απαντάει. Για κάτι γνωστό μοιάζει και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι και να είναι, όμως όπως είπα όλα αυτά τα επικά με τις χορωδίες μοιάζουν μεταξύ τους σε αυτιά (σα τα δικά μου) που δεν έχουν συνηθίσει τέτοιους ήχους αρκετά για να τους διακρίνουν.

  6. cheaptalk said

    Και μιας και έπιασα τη Wikipedia πιο πάνω, συμπληρώνω και κάτι από αυτά που μπορεί να είναι πασίγνωστα αλλά μπορεί ανά περίπτωση και να μην είναι.

    Στο IMDb βρίσκεις 16 ταινίες με "Dorian Gray" στον τίτλο, με τη πιο παλιά από το 1913 και τη πιο πρόσφατη του 2006. Αλλά σίγουρα το IMDb δεν έχει όλες τις ταινίες του πλανήτη και δεν είχαν και όλες οι μεταφορές απαραίτητα το όνομα στον τίτλο. Οπότε μπορεί το "ενενηκοστή ένατη μεταφορά" στο κείμενο να είναι αυθαίρετο για να ταιριάζει με την ημερομηνία εξόδου στη Βρετανία, όμως δεν είναι και τόοοσο παραφουσκωμένο. Το μυθιστόρημα ήταν από τα πιο κινηματογραφικά θρυλικά στον προηγούμενο αιώνα και ακόμα γυρίζεται και μια φορά ανά 2-3 χρόνια.

  7. cheaptalk said

    Τελικά τα internets βρήκαν ότι η μουσική του τρέιλερ είναι κομμάτι καταλόγου μιας από τις εταιρείες που ειδικεύονται στη μουσική για τρέιλερ, της Immediate Music. Ή αλλιώς, δεν είναι τίποτα γνωστό και δε διατίθεται για κοινούς θνητούς πουθενά.

  8. Anonymous said

    εχει ακουσει κανεις τίποτε σχετικά με την προβολή της ταινίας στην Ελλάδα; Διαβάζω στο imdb οτι θα προβληθεί στις 17 αλλά ούτε το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ ούτε η ODEON έχουν κάνει κάποια νύξη! μα καμία όμως...!

  9. cheaptalk said

    Το φιλμ άνοιξε στη Βρετανία στις 9 του μήνα σαν "advanced preview" και τη Παρασκευή κανονικά, με όχι και πολύ καλές κριτικές. Τη Παρασκευή είχε και γκαλά στο Τορόντο, απ' όπου τα reviews ήταν χειρότερα. Στην Ελλάδα, σίγουρα δε βγαίνει μες στο μήνα, και ανάλογα με τις συμφωνίες και τι θα γράψει και το UK box office, μπορεί να μη βγει και καθόλου πια.

  10. Anonymous said

    οποιος εχει ανοιξεις το πραγματικα το υπεροχο αυτο βιβλιο ξερει πως ο Ντοριαν εχει οπως επισημαινει και ο συγγαφεας εχει 'αδρο προσωπο' και 'μαυρα σαν καρβουνο μαλλια' που πολυ απεχει απο τον ξανθο γαλανοματη που αναφερεστε...κατα τη γνωμη μου σωστη η επιλογη του ηθοποιου καθως καποιο ψευτοεμπορικο προσωπακι θα διαστρεβλωνε ακομα περισσοτερο το ηδη διαστρεβλωμενο στορυ

  11. cheaptalk said

    Μάλλον μετάφραση από πανέρι αγόρασες. Το πρωτότυπο έργο είναι στο public domain εδώ και αμέτρητα χρόνια φυσικά, αλλά και πολύ νωρίτερα η περιγραφή "wonderfully handsome, with his finely curved scarlet lips, his frank blue eyes, his crisp gold hair" (κεφάλαιο 2) ήταν πασίγνωστη όσο και το όνομα (Dorian Gray).

  12. cheaptalk said

    Για να μη κάθομαι να ψάχνω όλο το βιβλίο, μερικά ακόμα αποσπάσματα μαζί με τον τονισμό πως το χρυσάφι (και όχι μόνο στα μαλλιά) είναι επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη την αφήγηση: "The Hair of Dorian Gray"

    Το βιβλίο είναι 120 χρόνων, πασίγνωστο, και διαθέσιμο στον οποιονδήποτε για αναφορά. Ο ήρωας του βιβλίου είναι τάξεις μεγέθους πιο γνωστός και το ίδιο και η περιγραφή του. Παρολαυτά, ο περαστικός (το θέμα είναι έξι μηνών) ανώνυμος του διχτύου μας διορθώνει υπονοώντας ότι είμαστε άσχετοι, και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά. Γι' αυτό και η επιπλέον προσπάθεια απόδειξης του ότι.. δεν είμαστε ελέφαντες και το χρυσάφι.. δεν είναι κάρβουνο. Ή αυτό μπορούμε να κάνουμε ή να αρχίσουμε τις κραυγές "ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ".

  13. Anonymous said

    10η παραγραφος 1ο κεφαλαιο ειναι η περιγραφη του πορτρετου απο τον λοδρο χενρι στον μπαζιλ "αδρο προσωπο", "μαυρα σαν κάρβουνο μαλλια"

  14. cheaptalk said

    Ρε φίλε, μη μας τα πρήζεις άλλο με τις ασχετοσύνες σου έλεος, μάθε ανάγνωση πρώτα.

    "Basil, I didn't know you were so vain; and I really can't see any resemblance between you, with your rugged strong face and your coal-black hair"

    Του Bazil είναι το πρόσωπο και τα μαλλιά. Όποιος ξέρει απλά να διαβάζει, απλή ανάγνωση, το καταλαβαίνει.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.