The American (2010): A very private teaser


Η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Anton Corbijn, ακούγονταν για τις Κάνες, ακούγεται για τα Όσκαρ, και έχει από τα ξημερώματα trailer στο Yahoo! Movies για να ακουστεί στα δίχτυα σαν η ταινία με τον George Clooney να κάνει situps, κλείνοντας τις συζητήσεις για τους πιο αναμενόμενους κοιλιακούς του καλοκαιριού και κάπως κυριολεκτικά, αφού ανοίγει (η ταινία) μαζί με το φθινόπωρο, 1 Σεπτεμβρίου, στην Αμερική.

Ο Clooney σίγουρα είχε αρκετό καιρό για ασκήσεις στα γυρίσματα, μιας και όπως βλέπεις δε χρειάστηκε να μάθει και πολλές ατάκες για το ρόλο του, ειδικού που προμηθεύει όπλα σε δολοφόνους και βρίσκεται σε ιταλικό χωριό για μια τελευταία δουλειά. Ο ρόλος είναι κύριος και αφηγητής στη νουβέλα A Very Private Gentleman κάποιου κυρίου Martin Booth, αλλά οι αφηγήσεις του εκεί φαίνεται να επικεντρώνονται στο τι παρατηρεί, πράγμα που στη μεταφορά στην οθόνη θα έμοιαζε με ακουστική βοήθεια για γκαβούς λογικά, και πράγμα που έχει αποφύγει το σενάριο σύμφωνα με όσους βρέθηκαν στη πρώτη δοκιμαστική προβολή στις αρχές του μήνα στο New Jersey. Όπως γράφει ο Corbijn στο (φοβερό) blog για τη παραγωγή, σε αυτή τη προβολή βαρέθηκαν και σηκώθηκαν κι έφυγαν μόνο τέσσερα άτομα, αλλά κρίνοντας από τις αναφορές των υπολοίπων οι περισσότεροι μείνανε γιατί είχαν ήδη αποκοιμηθεί, όλα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία άμα έχεις δει και το Control (2007) του σκηνοθέτη, μια από τις σημαδιακότερες αν όχι σημαντικότερες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Φανερά, από τη 70s αισθητική στο trailer και μόνο, ο Corbijn δεν έχει και ούτε ενδιαφέρεται να έχει δικό του ιδίωμα, μοιάζει να καδράρει την ατμόσφαιρα και την αποσυσχέτιση, να ψάχνει τη στιγμή της γονιμοποίησης, είναι ένα στιλάκι που κουβαλάει βέβαια από όλη του τη καριέρα στο να φωτογραφίζει τη δημιουργία, και ένα στιλάκι που προφανώς κολλάει και με έναν μυθιστορηματικό ήρωα που χρειάζεται καμιά κατοστή σελίδες για να φτάσει στο τι επάγγελμα κάνει.

Από το Control, όπως λέει το IMDb, επιστρέφουν στη φωτογραφία ο Martin Ruhe και στο μοντάζ ο Andrew Hulme για να εγγυηθούν αυτό το pitch perfect του αποτελέσματος, και να μαζέψουν και περισσότερη προσοχή από τα λιγότερο ανεξάρτητα βραβεία αυτή τη φορά περιμένεις. Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στη L'Aquila, άγνωστο αν για να εξυπηρετήσουν τη ταλαιπωρημένη περιοχή ή το προφίλ του Clooney και του Berlusconi. Μαντεύοντας τη διανομή, οι ντόπιες πουτάνες (δε το λέω εγώ, το βιβλίο το λέει) είναι η Violante Placido, κόρη του Michele, και η Thekla Reuten, Ολλανδέζα με Ιταλίδα μάνα, ενώ πελάτισσα η Φινλανδή και πασίγνωστη στη χώρα της Irina Björklund.


4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Από την επίσημη σύνοψη της Focus στα δελτία τύπου, η μαντεψιά μου για τη διανομή δεν είναι ακριβώς πετυχημένη. Η Reuten παίζει Βελγίδα που αναθέτει την αποστολή στον Clooney, και τα τοπικά αισθήματα μάλλον έχουν συγχωνευτεί στον ρόλο της Placido.

    Academy Award winner George Clooney stars in the title role of The American for director Anton Corbijn (Control). [...] Alone among assassins, Jack (played by Mr. Clooney) is a master craftsman. When a job in Sweden ends more harshly than expected for this American abroad, he vows to his contact Larry (Bruce Altman of this fall’s Peter and Vandy) that his next assignment will be his last. Jack reports to the Italian countryside, where he holes up in a small town and relishes being away from death for a spell. The assignment, as specified by a Belgian woman, Mathilde (Thekla Reuten of Focus’ award-winning In Bruges), is in the offing as a weapon is constructed. Surprising himself, Jack seeks out the friendship of local priest Father Benedetto (Italian screen and stage veteran Paolo Bonacelli) and pursues romance with local woman Clara (Italian leading lady Violante Placido). But by stepping out of the shadows, Jack may be tempting fate.

  2. cheaptalk said

    Συνοπτικά, ο American (2010) που ήταν σε κάποια φάση να ανοίξει τη Βενετία αλλά ο Marco Müller τον σνόμπαρε για χάρη του Black Swan (2010), έκανε τελικά πρεμιέρα τη Τετάρτη.. στις αίθουσες της "πατρίδας" του και φαίνεται να κέρδισε και το σαββατοκύριακο, μαζεύοντας $13 εκατομμύρια και 16 στο σύνολο. Η πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτέμβρη είναι η Labor Day στην Αμερική, οι καταμετρήσεις των ταμείων θα γίνουν τη Τρίτη, και το σχετικό πινακάκι είναι προς το παρόν γεμάτο από πολύ κοντινές εκτιμήσεις των studio, οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να το βγάλουμε σαν είδηση (μέχρι να σταθεροποιηθεί).

    Σημείωσε πάντως επιπλέον πως το Inception (2010) που για 14η μέρα παραμένει το δημοφιλέστερο θέμα στις Μάζες, έδειξε εκπληκτική σταθερότητα και στα αμερικάνικα ταμεία, με πτώση μόνο (-)7% παρόλο που έχασε πολλές εκατοντάδες αίθουσες, και φαίνεται πια ότι θα περάσει τα $300Μ στο σύνολο.

  3. cheaptalk said

    Ο American (2010) έκανε εθνική εορτή το παρατεταμένο weekend της Labor Day στην Αμερική και με $16.7 εκατομμύρια το τετραήμερο έπιασε συνηθισμένο άνοιγμα για τον George Clooney σε πρώτο ρόλο, παρόλο που τυπικά, σα ταινία του Anton Corbijn, δεν ήταν ακριβώς εύκολη στο πούλημα. Η ταινία άνοιξε και εκτός εποχής για το είδος της, τη 1η του Σεπτέμβρη πριν καν ανοίξει η φεστιβαλική περίοδος (στη πραγματικότητα ήταν προγραμματισμένη αρχικά να ανοίξει τη Βενετία την ίδια μέρα), οπότε τα $20M που έχει φτάσει στο σύνολο έχοντας κάπου τόσα και προϋπολογισμό, μεγαλώνουν κι άλλο την επιτυχία της Focus. Στην άλλη άκρη, η Warner ξεπέταξε πριν τελειώσει η δικιά της σεζόν τη καινούρια ρομεντιά της Drew Barrymore, το Going the Distance (2010) που ανοίγει αυτή τη βδομάδα και στην Ελλάδα, οπότε με τα $6.9M ($8.5M στο τετραήμερο) της είσπραξης θα πρέπει θεωρητικά να είναι και ευχαριστημένο το studio. Κάπου στη μέση, ο Machete (2010) του Robert Rodriguez, συμμετείχε στο τριπλό άνοιγμα της Τετάρτης στο Lido (μετά τα μεσάνυχτα φυσικά) και έκοψε και τα περισσότερα εισιτήρια τη Παρασκευή, και μέχρι και στον Steven Seagal άσε τη Lindsay Lohan έδωσε κάποια λεπτά δημοσιότητας που δε τους φωτογράφιζε σα στόχο για ροχάλες και βελάκια, παρολαυτά πήγε σχετικά χειρότερα από τις προσδοκίες της Fox που τον πούλησε χοντρά ειδικά στους ισπανόφωνους, δίνοντας το δικαίωμα στη Sony να προβλέπει ότι οι Takers (2010) της θα έπαιρναν τη δεύτερη θέση του μποξόφη. Τελικά βέβαια o Machete κέρδισε καθαρά τη.. δευτεριά, με $11.4Μ και $14.1Μ σε 3ήμερο και 4ήμερο, και κοιτάει μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία από τον American που έπαιξε σε πολύ ηλικιωμένο κοινό (88% πάνω από 25, και 66% πάνω από 35) που ένιωσε επιπλέον και εξαπατημένο από τη κλουνεϊκή καμπάνια και βαθμολόγησε με το υπερχαμηλό CinemaScore, D-.

  4. cheaptalk said

    Παρακάτω, το Inception (2010) έμεινε για δυο βδομάδες ακριβώς το δημοφιλέστερο θέμα των Μαζών (πριν υποχωρήσει για το Attenberg (2010) και τις Νύχτες Πρεμιέρας), και δεν αποκλείεται να επανέλθει όπως έκανε στην Αμερική δυο μήνες μετά το άνοιγμά του, μαζεύοντας περισσότερα εκατομμύρια ($5.8) σε αυτό το weekend από το προηγούμενο, παρόλο που έχασε πολλές εκατοντάδες αίθουσες (σε 366 τοποθεσίες). Πιο κάτω από τη δεκάδα, στις λιγότερο πλανητοσυντριπτικές παραγωγές, ο Zhang Yimou έκανε $27,332 σε 5 αίθουσες με το remake του Blood Simple (1984), όσο το πιο πρόσφατό του The Love of the Hawthorn Tree (2010) ετοιμάζεται να κοντραριστεί στη πατρίδα του με το Inception που ήδη τη τρενοπατάει κι αυτήν. Τέλος, ο δεύτερος Mesrine έκανε $93,190 σε 31 στο τετραήμερο και στη πρώτη του επίσημη εβδομάδα, ενώ το πρώτο Κορίτσι με το Τατουάζ πέρασε τα $10M στην 25η(!) δικιά του.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.