The Girl on the Wall: Η ελληνική δημιουργία στον τοίχο


Το να φτιάξεις μια ταινία στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο. Μερικές φορές δεν το καταλαβαίνουμε ούτε εμείς οι επαγγελματίες γιατί στεκόμαστε αντιμέτωποι στα όνειρα και στους εγωισμούς μας. Μία ταινία, ότι είδος και ότι διάρκεια να έχει, για να γίνει καλή (σαν τον κινηματογράφο του εξωτερικού που έχουμε όλοι μας μάθει να βλέπουμε) και να έχει μια ανταπόκριση στο κοινό χρειάζεται αρκετά χρήματα. Στη δημιουργία συμβάλλουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν στο τέλος να πληρωθούν για να ζήσουν, ο κινηματογράφος εκτός από τέχνη είναι και επάγγελμα. Και το πιο τραγικό είναι ότι αυτό δε θέλουν να το καταλάβουν εδώ, ούτε οι επιχειρηματίες-παραγωγοί ούτε η κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα λίγα λεφτά φθηνό αποτέλεσμα.

Σαν επαγγελματικός χώρος, η τέχνη του κινηματογράφου στις δύσκολες στιγμές που περνά αυτή η χώρα τείνει να εξαφανιστεί. Σαν δημιουργική έκφραση, στη σημερινή εποχή ένας νέος (αλλά και ένας μεγαλύτερος) έχει πάρα πολλά μέσα για να μπορέσει να εκδηλωθεί καλλιτεχνικά. Με λίγα χρήματα σήμερα μπορείς να φτιάξεις ένα μικρό εξοπλισμό που θα σου αποδώσει μια εικόνα που θα προσομοιάζει σε 35mm φιλμ, ενώ παλιότερα με τα ίδια αυτά τα χρήματα μπορούσες να πάρεις μόνο μία μέτρια κάμερα. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία. Μία HD-DSLR (Canon 5D ή 7D) κοστίζει λίγο και μπορεί να αποδώσει με τη σωστή χρήση φανταστική εικόνα. Στο internet υπάρχουν μαθήματα για σχεδόν τα πάντα. Τα προγράμματα για μοντάζ - animation είναι εύχρηστα και πολύ γρήγορα. Μπορείς να προβάλλεις την ταινία σου στο YouTube και να την δούνε στην Αφρική και στην Αυστραλία. Μέσω internet μπορείς να επικοινωνήσεις με όλα τα φεστιβάλ του κόσμου.

Με πολύ λίγα μέσα λοιπόν μπορείς να εκφραστείς σχεδόν επαγγελματικά. Αλλά στη χώρα λείπει ακόμα η αμοιβαία συνεργασία για κοινά οράματα. Σε τέτοια οικονομική κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν δημιουργικές συνεργασίες που να μπορέσουν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα δρώμενα της εποχής. Οι νέοι να βρουν τρόπους να φτιάξουν καλλιτεχνικές ομάδες και να εργαστούν σε κοινούς στόχους έτσι ώστε να αφήσουν κάτι που θα βοηθήσει το σύνολο και καλλιτεχνικά αλλά και οικονομικά ίσως στο μέλλον. Εμείς, μια μικρή παρέα, σε αυτό το πνεύμα βρεθήκαμε και φτιάξαμε μια σύντομη κωμική ταινία, με λίγα μέσα αλλά πολύ μεράκι όπως λένε, ταινία που έκανε και εμάς αλλά και όσους την παρακολούθησαν, να χαμογελάσουν. Ας πράξουν ανάλογα και όσοι ψάχνουν τρόπους να εκφραστούν. Μέσω του δικτύου αλλά και μέσα από διάφορα φεστιβάλ, θα μπορέσει να τους αγκαλιάσει πολύς κόσμος που νομίζω ότι στο τέλος αυτός είναι και ο στόχος.


Previously on Movies for the Masses: District 11: World Cup Aftermath

Προβολή απόψε, αύριο και τη Πέμπτη, μετά τις 22:00, στο ARTogether Festival στο Six D.O.G.S
Το κείμενο υπογράφει ο σκηνοθέτης, Γαβριήλ Ψαλτάκης

One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Το Κορίτσι στον Τοίχο έχει και σελίδα, facebook group, και παίζει βέβαια στο YouTube χωρίς και με υπότιτλους. Το ARTogether διεξάγεται 13,14 και 15 Ιουλίου στο Six D.O.G.S, πλήρες πρόγραμμα στη σελίδα του φεστιβάλ.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.