Miral (2010): Οσκαρικό trailer

Miral - International Trailer

Στα trailer των οσκαροφιλόδοξων που συνωστίζονται στην Αμερική πριν το Inception (2010), η Pathé πρόσθεσε, στο AlloCiné, και αυτό του Miral (2010), ενισχύοντας έμμεσα την εντύπωση ότι το φιλμ του Julian Schnabel θα είναι το φετινό βαρύ πυροβολικό των Weinsteins στο βομβαρδισμό του Kodak Theatre με υποψηφιότητες μέχρι να παραδώσει χρυσά αγαλματάκια.

Από την ώρα που αγόρασε τα σχετικά δικαιώματα διανομής, ο Les Grossman Harvey Weinstein δηλώνει υποστηρικτής του και σαν παράλληλος πιστός του Ισραήλ, οπότε μπορείς να βλέπεις το φιλμ και σαν πανηγυρική επέτειο του Ολοκαυτώματος (με ότι αυτό σημαίνει για επιπλέον ολοκαύτωμα στα βραβεία) παρόλο που αφηγείται την ιστορία της Hind al-Husseini η οποία έστησε πριν 60 χρόνια ορφανοτροφείο για Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιερουσαλήμ, βασισμένο (το φιλμ) σε σχετικό βιβλίο. Με τίτλο La Strada dei Fiori di Miral το βιβλίο φαίνεται να κυκλοφορεί μόνο στα Ιταλικά (αλλά να ετοιμάζονται μεταφράσεις του φυσικά, με επιμέλεια του Schnabel), και να αφηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια πιτσιρίκας που μεγαλώνει δέκα χρόνια υπό την επίβλεψη της Αl-Husseini, αρκετά αργότερα, από το '78 και προφανώς μέχρι την ανακύρηξη ανεξαρτησίας από τη Παλαιστίνη (το Νοέμβρη του '88). Στην οικουμενικά αρεστή διδαχή της Αl-Husseini περί μόρφωσης που φέρνει την ειρήνη, η παραγωγή προσθέτει όπως βλέπεις την οικουμενικότερα αρεστότερη παρουσία της Freida Pinto, οπότε δύσκολα βλέπεις το συνδυασμό να μην αποδεικνύεται ακαταμάχητος. Εύκολα όμως βλέπεις, ακόμα και από το all over the place trailer, ότι ο σκηνοθέτης είχε πολλά προβλήματα αυτή τη φορά στο να δημιουργήσει εικόνες που να σε καταπίνουν παρά τις υπογραφές στη κινηματογράφιση, και το σχετικά κοινότοπο και της ιστορίας αλλά και της ερμηνείας της Ινδής μοντελίτσας μάλλον δε τον βοήθησε. Το Miral δεν έγινε δεκτό εντός συναγωνισμού στο σαβουροπρόγραμμα των φετινών Κανών, πράγμα που μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα -- μόνο πρόσφατα, Vera Drake (2004) και Brokeback Mountain (2005) φάγαν φτύσιμο από τις Κυανές Ακτές αλλά έσκισαν στη Βενετία και στη συνέχεια στα Oscar®, ενώ ο δημιουργός είχε κάνει πολλές, και δίκαιες, εκνευρισμένες δηλώσεις κατά των πολιτικών που του στέρησαν τη τελευταία στιγμή το Χρυσό Φοίνικα για το τεράστιο Σκάφανδρο και τη Πεταλούδα (2007). Η παραγωγή θα πάει φυσικά στη Βενετία, αλλά κι εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου σίγουρα γι' αυτή, φέτος ο Marco Müller έχει προγραμματίσει τόσες μεγάλες πρεμιέρες που οι αμερικάνοι δημοσιογράφοι σκέφτονται να παρατήσουν το Telluride για χάρη του πριν καν ανακοινώσει τις περισσότερες, ενώ οι πρώτες αναφορές από τα screenings της Weinstein Co. δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένες (χωρίς να είναι αρνητικές).


Previously on Movies for the Masses: The Town (2010): Περήφανο trailer

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    (το θέμα πιθανά θα το συμπληρώσω σε κάποια φάση, αλλά δε βάζω ότι συνεχίζεται, γιατί τις μισές φορές που το βάζω μένει ασυνέχιστο :p)

  2. cheaptalk said

    Την εικόνα που περίμενες δώσανε σχεδόν όλες οι κριτικές του Miral από τη Βενετία, όπου προβλήθηκε από τα πρώτα σα σημαντική αποκλειστικότητα του φεστιβάλ, πριν ξεκινήσει το Telluride και το Toronto. O Schnabel δε μπόρεσε να διαχειριστεί άψογα κατηχητικό ιστορικό υλικό ("At its most leaden, this is more like a school lecture in Middle Eastern history than it is a piece of drama" όπως λέει χαρακτηριστικότερα ο Independent), και δεν είχε δώσει και ποτέ τέτοια δείγματα βέβαια, αλλά η ταινία είναι αρκετά καλή και μπορεί να παίξει στα βραβεία με τα κατάλληλα σμπρωξίματα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.