Inside Job (2010): Trailer πρεμιέρας

Inside Job - Theatrical trailer

Αν το Capitalism: A Love Story (2009) του Michael Moore, ήταν η πιο άμεση αντίδραση στο παγκόσμιο ντόμινο που έβαλε σε κίνηση η κατάρρευση του οικονομικού συστήματος στην Αμερική, και ως τέτοια, παρουσιάστηκε με τη σπιντάτη αισθησιακότητα που έχει ανεβάσει τον δημιουργό της στις κορυφές των αφυπνιστών των μαζών, το Inside Job (2010) του Charles Ferguson, μολονότι μερικά χρόνια καθυστερημένο, φαίνεται να είναι η διεξοδικότερη, αναλυτικότερη, σαφώς τεχνοκρατικότερη, αλλά εξίσου ευανάγνωστη επαναφορά του θέματος, που απ’ την πρώτη της αποκάλυψη πριν μερικούς μήνες στις Κάνες, έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει εκεί που δεν τα κατάφερε να (ξανα)πάει ο Moore: στην πεντάδα κι ύστερα στην κορυφή, των ερχόμενων Όσκαρ.

Ο Ferguson εμφανίστηκε στο χώρο της κινηματογραφικής έρευνας απ’ το πουθενά, έχοντας όμως πίσω του ένα διδακτορικό απ’ το MIT, το όνομά του στο στήσιμο του FrontPage και συμβουλευτική δουλειά στο Λευκό Οίκο, το αμερικάνικο Υπουργείο Αμύνης και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple, η Xerox και η Motorolla. Κέρδισε την αποδοχή των ντοκιμαντεριστών και την υποψηφιότητα για τα χρυσά τους αγαλματάκια με το ντεμπούτο του, το εξαιρετικό No End in Sight (2007), στο οποίο ανέλυε τα κίνητρα και την παράνοια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, και προδιέγραφε τη ματαιότητα όσων πίστευαν στην γρήγορη απεμπλοκή της χώρας απ’ τη σύγκρουση. Με την ίδια αποφασιστικότητα στο ρεπορτάζ του, και την άτεγκτη επιμονή ψημένου ανακριτή, κόντρα σε όποιον δύσμοιρο συμφώνησε να βρεθεί απέναντι στην κάμερά του, στη δεύτερη ταινία του ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια σου το χρονικό της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης απ’ την εποχή που οι μεσοποτάμιοι εφηύραν την έννοια του νομίσματος, και σε μανουβράρει μέσα από λαβυρίνθους ορολογίας και ζούγκλες δικονομίας, σα να σου απλώνει την πλοκή και το σασπένς του μεγαλύτερο heist movie που είδες ποτέ, ψάχνοντας να εξηγήσει το γιατί δεν έχει κανείς καταλήξει στη φυλακή, παρά το εξόφθαλμο του γδυσίματος του ανυποψίαστου επενδυτή, γδύσιμο που έφτασε τα 300 δις δολάρια σε κλοπιμαία. Έχοντας κάνει κόσμο ν’ αναρωτιέται γιατί η ταινία δεν ήταν στους διαγωνιζόμενους για τον Χρυσό Φοίνικα που δικαιούταν, το Inside Job ταξίδεψε πριν λίγο καιρό στο Telluride και το Toronto για να επανεπιβεβαιώσει την δυναμική του ως φαβορί για τον ερχόμενο Μάρτη, και το ότι καταφέρνει να ξεσηκώσει τέτοια βαβούρα, σε μια περίοδο που το θέμα του είναι προχθεσινή είδηση, μάλλον κάτι σημαίνει για τον τρόπο που το παρουσιάζει, οπότε προφανώς αξίζει να στηθείς απόψε στις Νύχτες Πρεμιέρας για να το τσεκάρεις.




Απόψε στις 20:00 στο ΑΤΤΙΚΟΝ Cinemax Class

3 Responses so far.

  1. verbal said

    Μην ξαφνιαστείς αν δεις κάνα poster να εμφανίζεται στον πάτο του θέματος, μιας και το περιμένουμε (σε ανάλυση της προκοπής) απ' την Audio Visual που θα βγάλει την ταινία στις αίθουσες, κι ελπίζω θα μας το στείλει, πριν βγει η ταινία στις αίθουσες.

  2. StopThatSound said

    το ντοκυμαντέρ είναι υποδειγματικό. άσε που εκεί που έχει πέσει η δημοσιογραφία, το να θέτει κάποιος κανονικά ερωτήματα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ κάνει τόση εντύπωση.

    τώρα πρέπει να γυριστεί και ένα ντοκυμαντέρ για το τι μπορεί να κάνει κάποιος, πέρα από το να τα βλέπει, να τα διαβάζει και να νευριάζει μόνος του. Και μην πείτε τιποτα για εκλογές κλπ, αυτά στον κόσμο σας.

  3. cheaptalk said

    Επειδή βαρέθηκα να περιμένω την αφίσα και για να μην αφήνουμε θέματα ανοιχτά, μεγάλωσα λίγο αυτή που υπάρχει στην σελίδα του φιλμ στο Facebook και τη πέρασα στο θέμα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.