Αυτό το καλοκαίρι το S3D έδειξε τα δόντια του

This summer S3D showed its teethΔες/Κρύψε το πινακάκι με τις εισπράξεις


Όσο η εμπορική κινηματογραφική περίοδος ξεκινάει στην Ελλάδα, το Hollywood κλείνει τη δικιά του, και στον απολογισμό τα εισιτήρια βγαίνουν πολύ λιγότερα αλλά τα κέρδη ανεβασμένα. Χάρη φυσικά στα ακονισμένα δόντια του S3D που ορμάει σε αγέλες μόλις μυριστεί δολάριο στη τσέπη σου, και φαίνεται να οδήγησε τις εισπράξεις στα $4.35 δις, $100 εκατομμύρια περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τους ανεπίσημους υπολογισμούς του Paul Dergarabedian που αναπαρήγαγε το Associated Press. Μέχρι τη Labor Day, την ερχόμενη Δευτέρα που κλείνει επίσημα το καλοκαίρι στην Αμερική και όχι μόνο κινηματογραφικά, τα ίδια projections μιλάνε για 552 εκατομμύρια εισιτήρια, λιγότερα και από τα 563 εκατομμύρια του 2005, του καλοκαιριού της "μεγάλης ύφεσης" σε αυτόν τον αιώνα και για την αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία πάντα. Αν ψάξεις και το πινακάκι με τα μεγάλα καλοκαιρινά ανοίγματα του 2010, βλέπεις ότι Toy Story 3, Shrek Forever After, Despicable Me και Last Airbender κόψανε μαζί λίγο πάνω από $1δις, και δε χρειάζεται να έχεις και πολλή επαφή με τις εμπορικές δυνατότητες του κάθε φιλμ για να πεις ότι το ποσό αυτό θα ήταν τουλάχιστο 30% μικρότερο σε δυο πραγματικές διαστάσεις προβολής.

Σε αυτή τη τάση του ξοδέματος για ψευδαίσθηση όγκου στον αέρα κοπανιστό μέχρι την οθόνη, το προηγμένο καταναλωτικά αμερικάνικο κοινό ακολουθεί με κάνα χρόνο καθυστέρηση τον.. τρίτο κόσμο. Πέρσι, παρά τις απλόχερες προσπάθειες του Jeffrey Katzenberg, δε καταγράφτηκαν στη χώρα του τα τρελά επεισόδια τύπου Ice Age 3 (2009) που οδήγησαν σε αύξηση εσόδων τα ταμεία του υπόλοιπου πλανήτη πριν καν τα σαρώσει το Avatar (2009). Αλλά το CGI φαινόμενο του James Cameron έδωσε τελικά ακόμα και στους παθημένους και μαθημένους Αμερικανούς την επιπλέον ψευδαίσθηση σοβαρότητας στη νέα επαναξαναματαεμφάνιση του S3D, παρά τις προειδοποιήσεις πιο γνωστά πλέον του Roger Ebert, και για το ερχόμενο διάστημα ετοιμάζονται τόσες σχετικές παραγωγές που πραγματικά δε θα ξέρεις από ποιά να φυλάξεις τη μούρη σου για να μη της τρίβει ότι βρει ο καθένας μέσα από την οθόνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Cameron κοπανάει υποκριτικά όπου τις βρει, δημιουργίες στιλ Piranha 3D (2010) που επιστρέφουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις campy ρίζες της, κοπάνημα που έχει στόχο να παρατείνει την εποχή των αγελάδων με χρυσά ματογυάλια. Όπως λέει και ο παραγωγός των Piranha, Mark Canton, αν το μέλλον του κινηματογράφου είναι στερεοσκοπικό για κάθε είδους ταινία, πως μπορεί να υπάρξει σκεπτικό που να αποκλείει ήδη τα είδη-προφήτες του?



6 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    ¹ Eclipse, Last Airbender και Sex and the City 2 άνοιξαν νωρίτερα από τη Παρασκευή που ανοίξανε οι υπόλοιπες, και οι σχετικές εισπράξεις έχουν προστεθεί στο άνοιγμά τους.

  2. cheaptalk said

    Το, μεγαλύτερο απ' ότι συνήθως, artwork στο θέμα το έφτιαξα από αφίσες του Piranha 3D, και της επανέκδοσης σε S3D των Toy Story & Toy Story 2. Στη πραγματικότητα, όλο το θέμα είναι η αφίσα, όταν διάβαζα τη σχετική είδηση σκέφτηκα ότι πλάκα θα 'χε καμιά φωτοσοπιά να τη συνοδεύει, τελικά την έφτιαξα μόνος μου ξοδεύοντας αρκετές ώρες, και μετά μου φάνηκε πολύ καλή για να τη βγάλω μόνο στο Buzz ή στο Facebook. Και επειδή είναι εποχή που δεν υπάρχουν πολλά θέματα και έχει πήξει η πρώτη σελίδα στα δευτερεύοντα-bulletins, πήρε προαγωγή η photoshop-ο-αφίσα σε θέμα :p

    Πάντως, από σήμερα που ανοίγει η Βενετία και η φθινοπωρινή περίοδος θα υπάρχουν και σημαντικότερα posts πια.

  3. cheaptalk said

    Γενικά, σε περίπτωση που δε το πήρες χαμπάρι, ο Μάιος πήγε χάλια φέτος στην Αμερική και τα action films πάτωναν το ένα μετά το άλλο όλο το καλοκαίρι, με εξαίρεση τον Iron Man 2 στην αρχή και το Inception στο τέλος του. Τη παρτίδα έσωσε εκτός από το S3D και η αμερικάνικη οικογένεια, αφού άμα προσέξεις όλα τα τρισδιάστατα στη λίστα είναι και παιδικά ταυτόχρονα, ενώ επιπλέον και το Karate Kid έκοψε τα διπλά εισιτήρια απ' όσα όλοι υπολόγιζαν.

  4. cheaptalk said

    Τέλος, το S3D είχε δείξει και νωρίτερα τα δόντια του, αφού η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010) έγινε από το πουθενά δισεκατομμυριούχα, ενώ τα $5 εκατομμύρια που ξόδεψε η Warner για να τρισδιαστατοποιήσει το Clash of the Titans (2010) μεταφράστηκαν σε επιπλέον έσοδα τουλάχιστο $200 εκατομμυρίων παγκόσμια (στην Αμερική θα έλεγες τότε ότι η ταινία δύσκολα θα έκοβε $80M, και αυτά πάρα πολλά φαίνονται πια σε σχέση με ότι ακολούθησε το καλοκαίρι, τελικά έκοψε $163 εκατομμύρια μετά το μαγικό S3D ραβδάκι).

  5. cheaptalk said

    Τέλος τέλος, τα πιο classy πράγματα σχετικά με S3D τα έχει κάνει βέβαια με διαφορά η Pixar, οπότε δες και σαν επίλογο το απίθανο σχετικό βιντεάκι που σε παροτρύνει να επιστρέψεις τα γυαλιά σου:
    http://www.youtube.com/watch?v=YxLOhWYOzAo

  6. cheaptalk said

    Δέκα μέρες μετά, κάνοντας πια τον απολογισμό των απολογισμών, ο Anthony D'Alessandro για λογαριασμό της Anne Thompson εκτιμάει πως και οι εισπράξεις δεν κάνανε ρεκόρ, δεν ήταν στα +100 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μάλλον στα -100 και παρακάτω, όπως τις μέτρησε ο Hollywood Reporter και το Box Office Mojo. Το σίγουρο χοντρικά είναι πως στο πρώτο μισό του καλοκαιριού τα ταμεία ψάχνανε σωτήρα, και στο δεύτερο μισό βρήκανε το Toy Story 3 και το Inception.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.