Balada Triste de Trompeta (2010): Δολοφονικό trailer

Balada Triste de Trompeta - Italian Trailer
Δες/Κρύψε το teaser

Πίσω από τις σοβαρές και έντονες αντιδράσεις για το Χρυσό Λιοντάρι του Somewhere (2010) στη φετινή Βενετία, κρύφτηκαν κάπως οι λιγότερο πολιτικές των κριτικών για το Αργυρό στο Balada Triste de Trompeta (2010) του Ισπανού Álex de la Iglesia, για ένα φιλμ που ακολουθεί δυο παρανοϊκούς κλόουν στην αρχή και το τέλος της εποχής του Franco, και μπορείς να πεις ότι επιχειρεί να λυτρώσει τις αναμνήσεις της με αλυσοπριονικό ηλεκτροσόκ. Από πρώτο χέρι και με αφορμή το ιταλικό trailer που έβγαλε πριν μερικές μέρες ο Todd Brown στο Twitch, σου μεταφέρει συνοδευτικά τον τόνο και του φιλμ και των αντιδράσεων, ο Άκης Καπράνος.


Πολύ σωστά, το ιταλικό τρέιλερ της τελευταίας ταινίας του Álex de la Iglesia δεν διαθέτει ούτε διαλόγους, ούτε voice over. Ούτε και η ίδια η ταινία τους χρειαζόταν, έτσι ατάκτως ερριμένες όπως είναι η μία φετιχιστική (και πανέμορφη) εικόνα, μετά την άλλη, και στο τρέιλερ και στο φιλμ. Και εντάξει, πες ότι το δεύτερο βενετσιάνικο βραβείο κάπως το δέχεσαι, λόγω συμπάθειας Tarantino. Το βραβείο σεναρίου, μόνο ως ένα θρασύτατο --και δη και προεδρικό-- fuck you μπορεί να εκληφθεί. Αυτά όμως είναι παρασκηνιακά και άσχετα με το ποιόν του Balada Triste. Που συνδυάζει πολιτική αλληγορία (ισπανικός εμφύλιος) και πορφυρή υστερία (κλόουν με μπαλτάδες), χωρίς φυσικά να απουσιάζει το λαϊκό boy-meets-girl μελόδραμα. Που, να σου πω την αλήθεια, πολύ θα του ταίριαζε του De la Iglesia. Όλα συγκλίνουν σε ένα οπτικό κρεσέντο που διαρκεί δύο ώρες. Δεν υπάρχουν δηλαδή δυναμικές. Το φιλμ βρίσκει μια νότα-ουρλιαχτό και εμμένει σ' αυτή μέχρι τέλους. Κρίμα, γιατί θα προτιμούσα λύτρωση καθαρτήρια --όπως στα σπουδαία μελό-- από λύτρωση των... αισθήσεων μου.

Από την άλλη, οφείλω να παραδεχτώ πως προτιμώ μια ταινία που τρώει τα μούτρα της από την υπέρμετρη φιλοδοξία της --και κατορθώνει να είναι και όμορφη μέχρι τέλους, γιατί πολλές φιλόδοξες ασκήμιες έχουν δει τα μάτια μας-- από μια που φροντίζει να είναι μέτρια σε όλα και το πετυχαίνει. Και το Balada Τriste είναι μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές της σεζόν, όπως κι αν το πάρει κανείς.



Previously on Movies for the Masses: Unknown (2011): Αμνησιακό trailer

No Responses so far.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.