Screencap: A stwange love affair


Ingrid Bergman: (με προφορά) "This is a very stwange love affair"
Cary Grant: "Why?"
Ingrid Bergman: "Maybe the fact that you don't love me."

Η ερωτοχτυπημένη Alicia (Ingrid Bergman) περιμένει όλο ανυπομονησία τον Devlin (Cary Grant), έχοντας ετοιμάσει δείπνο για τους δυο τους. Όταν εκείνος επιτέλους έρχεται της ανακοινώνει πως οι αρχές την επέλεξαν λόγω του κακού της παρελθόντος με τους άντρες και το αλκοόλ για να αποπλανήσει τον Γερμανό ναζί και να αποσπάσει πληροφορίες. Εκείνη απογοητεύεται, και περιμένει όλο αγωνία, να ακούσει πως εκείνος προσπάθησε να τους αποτρέψει λέγοντας τους πως δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, αλλά ο Devlin, ενώ στην πραγματικότητα το έκανε, είναι πολύ περήφανος για να το παραδεχτεί.

Κατά τη διάρκεια της σκηνής η Alicia προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσπάσει κάποια ένδειξη πως ο Devlin την αγαπά και πως πιστεύει σε αυτήν, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τον εγωισμό της, αλλά εκείνος αρνείται πεισματικά. Θα προτιμήσει να τη δει με κάποιον άλλον και να κινδυνέψει να την χάσει, από το να παραδεχτεί τα αισθήματα του γι' αυτήν.

Τι είναι αυτό που με συγκινεί μέχρι δακρύων κάθε φορά που βλέπω αυτή τη σκηνή; Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη, πολύπλοκη σκηνοθεσία. Αντίθετα, χρησιμοποιεί το πιο απλό setup: γενικό, κοντινά και ένα διπλό. Αυτό που έχει, είναι συγκλονιστικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές. Είμαστε στο 30ο λεπτό της ταινίας και οι δύο χαρακτήρες έχουν προλάβει κι έχουν ερωτευτεί. Ο μόνος λόγος που το πιστεύουμε, είναι ο τρόπος που η Bergman κοιτάζει τον Grant και το σπαραχτικό της βλέμμα όταν εκείνος αρνείται να την υπερασπιστεί. Έχει προηγηθεί, η διάσημη σκηνή του φιλιού μεταξύ τους. Κι έχει επίσης, εξαιρετικό διάλογο, με πολύ καλογραμμένους χαρακτήρες. Αληθινούς, ευάλωτους και ταυτόχρονα ηρωικούς. Αυτή η σκηνή, είναι αρκετή για να με κρατήσει σε όλο το υπόλοιπο Notorious (1946) του Alfred Hitcock, όπως η Alicia κρατιέται και κινδυνεύει να πεθάνει, μέχρι ο Devlin να της πει πως την αγαπάει:

-Say it again. It keeps me awake.
-I love you.

Η πιο συγκινητική ερωτική σκηνή...




Το κείμενο υπογράφει η σκηνοθέτις Χριστίνα Ιωακειμίδη.
Το Χάρισμά της, ανοίγει στις 18 Νοεμβρίου, με υποστήριξη του Movies for the Masses.

One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Πέρασα και το.. παραδοσιακό πια (από το προηγούμενο σχετικό θέμα) εφέ εστίασης στο screencap.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.