Tamo i Ovde (2009)

Εδώ και Εκεί / Here and There
Tamo i Ovde, Poster

Σκηνοθεσία: Darko Lungulov
Σενάριο: Darko Lungulov
Παίζουν: David Thornton, Mirjana Karanović, Branislav Trifunović


Δες/Κρύψε το trailer

Κυνικός πενηντάρης Νεοϋορκέζος μουσικός αναλαμβάνει να νομιμοποιήσει δια γάμου ερωτευμένη νεαρή Σέρβα, και στο επακόλουθο ταξίδι του βρίσκεται αντιμέτωπος λίγο πολύ με μια διαφορετική κοσμοθεώρηση. Tamo i Ovde, PhotographΑπό αυτά τα φιλμ που δε μπορείς να αντισταθείς στη γλυκιά αφέλειά τους, το Εδώ και Εκεί (2009) του πρωτάρη Σέρβου Darko Lungulov, συγκίνησε πρόπερσι επιτροπές και κοινά από το Tribeca μέχρι τη Θεσσαλονίκη, αρκετά για να μαζέψει κάποια βραβειάκια, χωρίς να μπορείς να πεις ότι πρόσφερε και σε κανέναν παραπάνω από χουζούρεμα για καμιά ώρα και κάτι. Βασισμένο στην εμπειρία του δημιουργού του σαν "man with a van" (ή "εκτελούνται μεταφοραί" στο ελληνικότερο) στη Νέα Υόρκη και σα "man with a video" στο σπίτι του όπου έβλεπε ταινίες του Jim Jarmusch, το φιλμ σε σοκάρει αρχικά με τον κινηματογραφικό ερασιτεχνισμό του, ο σκηνοθέτης μοιάζει να μαθαίνει τι θα πει τεχνοτροπία στο πλάνο, ο φωτογράφος βάθος στο πεδίο, και ο μονταζιέρης τις διαφορές από τηλε-ριάλιτι, μέχρι που εμφανίζεται η Cyndi Lauper για να παραδώσει μαθήματα.. υποκριτικής τουλάχιστο, αν όχι χρήσης μακιγιαζοσύνεργων και καθρεφτών, στους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου και του άντρα της στο καστ, ο οποίος παριστάνει τον γκρινιάρη των Minimoys. Τα πράγματα..ερρρ.. δε πολυκαλυτερεύουν ακριβώς στη συνέχεια, αλλά η ιστορία μεταφέρεται στο Βελιγράδι, προσγειώνεται από τη σοβαρότητα της Mirjana Karanović, γεμίζει από αυτά τα σέρβικα πνευστά και τούμπανα, σου μεταδίδει αυτή τη περηφάνεια, την ακεραιότητα και την ιερή τρέλα των περίπου γειτόνων μας, έχει τελικά κάτι ανθρώπινο να αφηγηθεί εν συντομία. Ο Lungulov επιχειρεί, μάλλον πετυχημένα, λιγότερο χαμηλόφωνα και μελαγχολικά, αλλά το ίδιο μη στερεότυπα, να αντιπαραθέσει εμβόλιμα τις λούμπεν περιπέτειες του Branislav Trifunović που περιμένει την αγαπημένη του πίσω στο Μεγάλο Μήλο, πετυχημένα έχει αντιληφθεί τη χρήση του μη αφηγηματικού χρόνου (βοήθησαν και οι σπουδές κινηματογράφου στο CCNY υποθέτεις) και εκμεταλλευτεί για γυρίσματα σε δυο ηπείρους τον μηδαμινό προϋπολογισμό του (στον οποίο τσόνταρε και το βαλκανικό ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας το 2006).



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΑΣΤΥ
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Στα παραλειπόμενα που πέτυχα κλείνοντας τις σημειώσεις μου, πολύτιμες όπως εφαρμόστηκαν στο φιλμ, 2 από τις 5 συμβουλές του σκηνοθέτη για ακόμα μαθητευόμενους:

    [..]
    2. Το σημαντικότερο είναι να παίρνεις συναίσθημα από τους ηθοποιούς, τα υπόλοιπα (κάδρο, σχεδιασμός παραγωγής, κοστούμια, κτλ.) χρειάζονται αλλά είναι δευτερεύοντα.
    3. Ποτέ μα ποτέ μη δείχνεις ότι δεν έχεις ιδέα τι κάνεις στα γυρίσματα.
    [..]

    Στα credits, η Cyndi Lauper έχει γράψει και το αρκετά καλό τραγουδάκι των τίτλων.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.