Días de Gracia (2011): Trailer hors compétition

Días de Gracia - International Trailer

Μια από τις δυο μεταμεσονύχτιες εκτός διαγωνιστικού προβολές των φετινών Κανών, οι Días de Gracia (2011) του πρωτοεμφανιζόμενου Everardo Valerio Gout φιλοδοξούν να κρατήσουν στο Μεξικό τη Camera d'Or που τσίμπησε πέρσι το Año Bisiesto (2010), και έχουν από το σαββατοκύριακο trailer, κομμένο από την ARP Selection, να γεμίζει ευλογία τα διαδίχτυα.

Όπως δε χρειάζονται πολλά κοψίματα για να παρατηρήσεις, το trailer έχει σκηνές σε τρεις διαφορετικές αναλογίες εικόνας, και αυτός ο διαχωρισμός χαρακτηρίζει όλη τη ταινία, που παρακολουθεί τρεις διαφορετικές περιόδους κεχαριτωμένων ημερών, το 2002, το 2006 και το 2010 στο Mexico City, "έναν μπάτσο, έναν όμηρο και μια παντρεμένη γυναίκα, διαφθορά, βία και εκδίκηση, τρεις μοίρες για τριάντα μέρες στη διάρκεια τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων, τρεις τρόπους να παλέψεις για να επιβιώσεις", σύμφωνα με το blurb της παραγωγής. Παρόλο που το trailer τις δένει θεματικά, διαφορετικός είναι φανερά και ο τόνος στις σκηνές κάθε περιόδου, ο Gout σημειώνει ας πούμε πως το 2002 του πρέπει να εκφράζει, θερμότητα, ένταση και βία, και το κινηματογραφεί σα Πόλη του Θεού (2002) στο πιο απελπισμένο -- για τον σκηνοθέτη το φιλμ είναι η "ουλή" του λέει, τα σημάδια που αφήνει η καθημερινή τριβή με το έγκλημα σε κάθε πολίτη της χώρας του. Καμεραμάν σε χολιγουντιανές παραγωγές και υπεύθυνος για τους αρκετά γαμάτους χρυσαφένιους και γήινους τόνους της φωτογραφίας, ο Luis David Sansans λέει στις σημειώσεις της παραγωγής πως αυτή ξεκίνησε χωρίς λεφτά, οπότε δεν απορείς και πολύ που τον βλέπεις συμπαραγωγό, αλλά τελικά ο Gout φαίνεται να μάζεψε κάπου 69 εκατομμύρια πέσος (περίπου $6Μ) σε συνεργασία και με γαλλικές εταιρείες (και την ARP φυσικά). Ο σκηνοθέτης έχει λογοτεχνική καταγωγή σύμφωνα με τον ίδιο, και ανώτερη σύμφωνα με τη κοινή λογική, οπότε αυτά τα επιπλέον στιλάκια Amores Perros (2000) από τη μια και Linha de Passe (2008) από την άλλη, δεν είναι και τόσο ουρανοκατέβατα στο φιλμ, ενώ τον ημι-εμπορικό ημι-καλλιτεχνικό δημιουργικό προσανατολισμό του στον λέει η hors compétition θέση του στο διαγωνιστικό προτού διαβάσεις να τον επαναλαμβάνουν οι συντελεστές του. Τελικά, η αίσθηση του αξιόλογου προέρχεται από κάτι κοψίματα της Eva Longoria στο μοντάζ, πέρα από αυτή που αφήνει το trailer. O Gout βρήκε μέχρι και τραγούδι σε τρεις διαφορετικές εκτελέσεις να σταμπάρει τις εποχές του, το Summertime από τη Nina Simone, τη Janis Joplin και τη Scarlett Johansson, ενώ του συνθέτουν κατά σειρά Nick Cave και Warren Ellis, Atticus Ross, και Shigeru Umebayashi.



One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Μάλλον μόνο τα φαντάσματα κριτικών πεθαμένων από τη κούραση ή τα ξενύχτια, παρακολούθησαν τη μεταμεσονύχτια προβολή του φιλμ στις Κάνες, αφού είναι δύσκολο να βρεις εντυπώσεις ακόμα και στις πιο περιεκτικές λίστες από τέτοιες. Έτσι, και με την υπόθεση ότι κάτι πολύ καλό θα είχε ακουστεί τόσες μέρες, κράτα σα τελική (εντύπωση) αυτή της Fionnuala Halligan στο Screen, που μιλάει για "over-the-top", "kitchen sink", κτλ. συνθέσεις ενός σκηνοθέτη που φαίνεται αξιόλογος αλλά χρειάζεται να χαλαρώσει.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.