Quartier Lointain (2010)

Τα Μικρά Όνειρα της Νιότης μου
Quartier Lontain, Poster

Σκηνοθεσία: Sam Garbarski
Σενάριο: S. Garbarski, Ph. Blasband, J. Tonnerre, J. Taniguchi (manga)
Παίζουν: Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara


Δες/Κρύψε το trailer

Ηλικιωμένος δημιουργός comics ξυπνάει έπειτα από λιποθυμία, ανακαλύπτει ότι είναι και πάλι έφηβος και αποφασίζει να αλλάξει το δυσοίωνο μέλλον της οικογένειάς του.Mother's Day, PhotographΤρίτη μεγάλου μεγάλου μήκους ταινία για τον Sam Garbarski μετά το δραματικό Le Tango des Rashevski (2003) και το υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο Irina Palm (2007), και βασισμένη στο manga του Jiro Taniguchi, Harukanaru machi e η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη είναι ένα μείγμα φαντασιακού δράματος και προβληματικών οικογενειακών δεσμών, μπλεγμένα όλα μαζί σε μια αναπόφευκτη μοίρα. Με κεντρική ιδέα που θυμίζει χολυγουντιαvές ελαφρότητες τύπου 17 Again (2009) αυτή η γαλλική παραγωγή κρατιέται μακριά από χαζοχιουμορίστικες καταστάσεις και κρυόκωλα ευτράπελα. Στην προσπάθεια αναζήτησης μιας κάποιας υποθεσιακής και σκηνοθετικής ποιότητας όμως, η ταινία αποτυγχάνει να παρουσιάσει κάτι το πραγματικά αυθεντικό. Η δραματική ένταση παραμένει χαμηλά σε όλη τη διάρκειά της, για να ταιριάξει με την ευρωπαϊκή της καταγωγή, η εναλλαγή ώριμου παρόντος - εφηβικού παρελθόντος γίνεται απρόσμενα και μπερδεμένα, ενώ και η προβληματική προσωπικότητα του πατέρα που εγκαταλείπει την οικογένεια, δεν είναι τελικά και τόσο προβληματική ώστε να δικαιολογεί την όποια εμμονή του ήρωα για την σωτηρία της μητέρας από το μοναχικό μέλλον που την περιμένει. Αν και η σκηνοθεσία αιχμαλωτίζει την αίγλη των 60’s με ράθυμες βόλτες ποδηλάτων, βινυλιακά ακούσματα και pin-up αισθητική σε καταπράσινα, φωτογραφικά backgrounds, εντούτοις κάτι λείπει από τους πρωταγωνιστές που δε φαίνεται να ξεκολλούν ποτέ από την στατική παρουσία και τους μηχανικούς διαλόγους τους, με αποτέλεσμα η ταινία να σκαλώνει σε ερμηνείες που διαφορετικά θα την είχαν κάνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές επιλογές του φθινοπώρου.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΔΕΞΑΜΕΝΗΘερινός
Πέμ.-Δευτ. & Τετ. 20.30/ 22.30


Το κείμενο υπογράφει η Βαρβάρα Κοντονή του Mia tainia thn hmera

One Response so far.

  1. Anonymous said

    Δεν το έχω δει ακόμα, αλλά επειδή έχω διαβάσει το manga, μπορώ να πω ότι απ' ότι καταλαβαίνω, η ταινία ακολουθεί πιστά τον ρυθμό και την ατμόσφαιρα του κομικ. Θέλω να πω οτι, ούτε εκεί υπάρχει κάποια έντονη δραματουργική ένταση και οι διάλογοι πράγματι είναι κάπως μηχανικοί. Θα προσπαθήσω να το δώ όμως και ίσως επανέλθω, αν έχω κάτι άλλο ουσιαστικό να προσθέσω/αναθεωρήσω.
    Με την ευκαιρία, ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και τα ερεθίσματα τόσα χρόνια που σας διαβάζω ανελλιπώς, αν και πρώτη φορά σχολιάζω.
    Κώστας Παν.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.