Ratatouille (2007)

Ο Ρατατούης
Ratatouille, Poster

Σκηνοθεσία: Brad Bird
Σενάριο: Brad Bird
Ακούγονται: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano


Δες/Κρύψε το trailer

Ο μικρός Remy ονειρεύεται να γίνει μεγάλος και τρανός σεφ των Παρισίων, στα χνάρια του φημισμένου μετρ της γεύσης, Gusteau. Και θα τα καταφέρει με τη βοήθεια του πιο απρόβλεπτου συνεργάτη...Ratatouille, PhotographΤο πρώτο πραγματικό αριστούργημα της φετινής σεζόν ανατρέπει οτιδήποτε είχαμε δει μέχρι σήμερα στο είδος του animation. Αρχικά, πιστοποιεί πως το ψηφιακό καρτούν μπορεί να μεγαλουργήσει και να μπει στο πάνθεον των κλασικών έργων της Disney δίχως να περάσει ούτε μια μέρα από πάνω του (λέγε με και instant classic). Σε δεύτερο επίπεδο, προσδίδει στην ομάδα της Pixar θείες διαστάσεις υπεροχής, αλλά και στο δημιουργό του, Brad Bird, τον τίτλο ενός από τους κορυφαίους μυθοπλάστες που διαθέτει η αμερικανική κινηματογραφία σήμερα. Μεγαλύτερη ανατροπή (ειδικά για εκείνους που ακόμη δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται...); Όλα αυτά συμβαίνουν για χάρη ενός ποντικού! Ή μήπως για το... άχαρο επάγγελμα του κριτικού;

Ύστερα από την πλέον ενήλικη απόπειρα στο είδος με τους Απίθανους (2004), ο Bird κάνει ακόμη ένα βήμα μπρος και, σχεδόν, σνομπάρει αυτό που υπηρετεί! Ο Ρατατούης (2007) του δεν είναι ένα απλό "καρτούν" (λέξη που ακούγεται τόσο μειωτική για τις animated ταινίες όταν συγκρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία με οτιδήποτε άλλο σε fiction) που, για να γίνει αρεστό στις μικρότερες ηλικίες, τοποθετεί ζωάκια σε ρόλους και συμπεριφορές καθαρά ανθρώπινες. Ο Bird διαγράφει τα όποια σύνορα του μη ρεαλιστικού από το νου του θεατή και παντρεύει την αποστομωτικά εξελιγμένη τεχνολογία στο ψηφιακό σχέδιο με μια ανθρωποκεντρική αντίληψη που οδηγεί στιγμιαία στην ταύτιση με τον ήρωα - τρωκτικό και το σόι του. Μέχρι να φτάσετε στην απόλυτη σκηνή ανθολογίας της φυγής από το αγροτόσπιτο μιας γριούλας διόλου φιλικής, θα έχετε ξεχάσει τι ακριβώς βλέπετε! Ο Ρατατούης έχει ήδη μετατραπεί σε ένα μαγικό θέαμα που δεν διαχωρίζει ηλικίες σαν target group ούτε θέτει όρια στο θέαμα και τη φαντασία.

Το υπόλοιπο φιλμ, μετά την υποχρεωτική "μετανάστευση" του Remy στο Παρίσι και τις περιπέτειές του στην κουζίνα, δίπλα στον απρόβλεπτο - ως γήινο! - συνεργάτη του, αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μας έχουν συμβεί εντός αιθούσης στις τελευταίες δεκαετίες, για να καταλήξει σε ένα δεκάλεπτο τόσο απογειωτικό και για το συναίσθημα, σε βαθμό να θέλεις να κλάψεις... από χαρά! Εκεί, ρόλο κλειδί κρατάει ο κακιασμένος γευσιγνώστης - κριτικός, του οποίου ο μονόλογος (μέσα σε λίγα λεπτά καρφώνει μια οσκαρική υποψηφιότητα για το σενάριο, που αν του τη στερήσουν είναι να τρως τα ρούχα σου) παίρνει αυτό που λέμε αυτογνωσία και σου το κάνει χαλκομανία στη μούρη, με μια δύναμη ικανή να σου αλλάξει ολόκληρη τη ζωή. Πως αλλιώς να σας το πω; Με έκανε να νοιώσω τύψεις για το επάγγελμα που επέλεξα!


Also on Movies for the Masses: Teaser, Trailer, 9min preview

Απόψε στις 20:15 στο Αττικόν, και στις αίθουσες από 27/9

13 Responses so far.

  1. Anonymous said

    μήπως τυχόν ξέρει κάποιος από το team των mftm ή κάποιος επισκέπτης αν είναι ήδη sold out η αποψινή προβολή?

  2. cheaptalk said

    Να σημειώσω ότι τα IP καταγράφονται και όποιος τολμήσει να βάλει κάτω από 5 αστεράκια στη βαθμολογία κοινού, θα βρεθεί κατασφαγμένος από 50 διαφορετικά είδη χασαπομάχαιρων και διασκορπισμένος στους υπονόμους του πλανήτη.

  3. cheaptalk said

    Όσο για την αποψινή προβολή, συνήθως τέτοιες είναι sold-out καμιά βδομάδα πριν, οπότε είναι και το καλύτερο στοίχημα να πας τελευταία στιγμή (γιατί στους μισούς κλεισμένους όλο και κάτι θα έχει τύχει και θα υπάρχουν ένα σωρό άδειες θέσεις).

  4. verbal said

    To γραφείο τύπου πάντως λέει ότι "μέχρι και το μεσημεράκι" που ήταν κάποιος εκεί απέναντι, "υπήρχαν εισιτήρια". Τώρα πόσα και σε τί θέσεις, άλλο θέμα. Αλλά ναι, ισχύει κι αυτό του cheaplog.

  5. cheaptalk said

    Είναι οι γνωστές VIP θέσεις μπροστά στον προβολατζή των υποτίτλων (για τους ακέφαλους) και πρώτη σειρά τέρμα δεξιά (όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να κρατάς και τον κάδο των σκουπιδιών στην αγκαλιά σου).

  6. verbal said

    Σε περίπτωση που σου ξέφυγε, ο Mark Walsh, supervising animator του Ρατατούη, θα μιλήσει στο κοινό σε ένα ανοιχτό masterclass για το animation, αύριο στον Ιανό στις 15.00. Και στο επισημαίνω γιατί είναι γαμώ τα παιδιά (όπως θα δεις την Τετάρτη στη συνέντευξη που μας έδωσε), και γιατί, αν καταφέρουν να βρουν αντάπτορα να παντρέψει το mac με το VGA καλώδιο του προτζέκτορα (ή αν έχεις εσύ κανέναν και τους τον προσφέρεις), η παρουσίαση θα έχει και multimedia κομμάτι. Οπότε αν τα βάλεις και τα δύο μαζί, μάλλον θα'ναι καλή φάση να 'σαι εκεί.

  7. Anonymous said

    Συγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ(αν μπορώ)την ταινία για την ζωή της Annie Leibovitz:Life through a lens η οποία προβλήθηκε χθές το βράδυ??

  8. Anonymous said

    Na rotiso kati gia tis provoles pou akirothikan, exei vgei kamia anakoinosi sxetika me antikatastaseis?

  9. verbal said

    Οι προβολές που ακυρώθηκαν, έχουν ξε-ακυρωθεί.

  10. cheaptalk said

    Μιας που βρήκα λίγο χρόνο πέρασα στο θέμα μια καλύτερης ποιότητας εκδοχή του trailer (από αυτή που είχα ανεβάσει όταν άρχισε να παίζει στον ποντικοπαίχτη στη σελίδα σου) και φωτο-άλμπουμ. Για το τρέιλερ, όπως έχουμε ξαναματαπεί, σε ταινίες τις Pixar καλύτερα να ψάχνεις τις ασιατικές εκδοχές που είναι και πιο άπαιχτες (yep, γίνεται). Και στη γιαπωνέζικη σελίδα του Ρατατούη θα βρεις τα τοκούχο και το γιοκόκου, επιπλέον του ταϊβανέζικου που έχουμε βγάλει.

  11. cheaptalk said

    Επειδή ανεβάσαμε διαφήμιση Ρατατούη να σημειώσω για τη δεοντολογία ότι φυσικά και κανένα IP δε καταγράφεται, η απαγόρευση ήταν προφανώς αστείο και παύει να ισχύει anywayz αλλά έτσι κι αλλιώς δε μπορείς να ψηφίσεις επειδή σέρνεται σήμερα το spotback :p

  12. Anonymous said

    βλέποντας το πρόγραμμα του αθηνοράματος, δεν είναι πάντα σαφές αν θα πετύχεις την ταινία στο πρωτότυπο ή μεταγλωττισμένη, και μάλιστα είναι πολλές οι προβολές που είναι μεταγλωττισμένες.

    οπότε προσοχή, γιατί άλλο patton oswalt και το (voice) casting που κάνει η ίδια η pixar κι άλλο ο μαμαλάκης, ο πέτρος φιλιππίδης, βασίλης χαραλαμπόπουλος κλπ εγχώριοι σταρς.

    παιδιά του mtfm, ίσως να κάνατε μία νύξη γι'αυτό και σίγουρα θα σώζατε ζωές.

  13. cheaptalk said

    Ο Ρατατούης (2007) κατασκούπισε τα Annies, μαζεύοντας έντεκα (11) συνολικά. Κέρδισε ακόμα και στις κατηγορίες μικρού μήκους (για το Your Friend the Rat που υπάρχει μόνο στο DVD και περιέχει, πρώτη φορά για την Pixar, και animation 2 διαστάσεων) και παιχνιδιού (αυτό της THQ που έχει την αποκλειστικότητα της Disney). Η.. μεγάλη έκπληξη ήταν ότι δε πήρε κανένα βραβείο στις τηλεοπτικές κατηγορίες (όπου δεν είχε καμία σχέση, see?) ενώ έχασε και τα εφέ, πιθανά λόγω διπλής υποψηφιότητας (και μοιρασιάς των ψήφων), από το Surf's Up (2007). Το αριστούργημα του Brad Bird είναι υποψήφιο και για πέντε (5) Oscar®, μάλλον λίγα ακόμα και για μια σημαντική χρονιά σα τη περσινή.

    Ο γκουρμέ πόντικας που μας έκλεψε τη καρδιά από τη πρώτη στιγμή, βγήκε άνετα και άτυπα καλύτερος του 2007 και για τις Μάζες, παρόλο που βρέθηκε κάποιος, προφανώς περαστικός, να μη του βάλει πεντάρι. Το, αναγκαστικά λειψό στη no country για οσκαρικές διανομές στην ώρα τους, υπόλοιπο μαζικό τοπ 10, μπορείς να το δεις και μόνος σου πατώντας το "more●" εκεί που ψηφίζεις στις κριτικές. Περιλαμβάνει ακόμα Transformers (2007), Gwoemul (2006), American Gangster (2007), Planet Terror (2007), Sunshine (2007), The Bourne Ultimatum (2007), 28 Weeks Later (2007), Shoot 'Em Up (2007) και Knocked Up (2007), εκπλήσσοντας ευχάριστα ακόμα κι εμάς (αφού για παράδειγμα το 4άρι στο τεράστιο, απ' όλες τις απόψεις, δημιούργημα του Michael Bay δεν αντανακλά και πολύ ότι είναι ανάμεσα στις 2-3 σπιλμπεργκικά μεγάλες παραγωγές της δεκαετίας).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.