Up in the Air (2009): Trailer.. miles away

Δες/Κρύψε το international trailer

Σε μια χρονιά όπου η Ακαδημία ξεχειλώνει σε δεκάδα την κατηγορία καλύτερης ταινίας στα Oscars®, κάνοντας τους περισσότερους ν' απορούν για το που θα βρεθούν όλα αυτά τα φιλμ, ο Jason Reitman έρχεται να μας δείξει και να μας μάθει πως ούτε οι τρισδιάστατες μάχες και η ψηφιακή τεχνολογία, ούτε ένας Fellini αλά Las Vegas, ούτε τα χαρτομάντιλα της Afro-American παχυσαρκίας είναι αρκετά για να ξεπεράσουν τα κατορθώματα του Up in the Air. Ο Owen Gleiberman το διατυπώνει ιδανικά στο κλείσιμο της κριτικής του για το Entertainment Weekly. Το Hollywood είχε πολλά χρόνια να δει κάτι τόσο διασκεδαστικό, αληθινό και ανατριχιαστικά σημερινό, όντως.

Με τη φινέτσα του παλιού, κλασικού αμερικανικού σινεμά, με σενάριο και ατάκες που παραπέμπουν στο άπιαστο τότε, αλλά μιλάνε με αιμοβόρα ειλικρίνεια για το σημερινό κραχ στην οικονομία, στις ιδέες, στην πίστη, στις διαπροσωπικές σχέσεις και το αναθεματισμένο εγώ, με μια πεσιμιστική πικρία που δε σ' αφήνει ν’ απογειωθείς προς κάποια εξιλέωση, κι ένα ρομάντζο που σαρκάζει προς ολόκληρο το είδος του, το φιλμ του Reitman είναι η φλέβα χρυσού που χτύπησες χωρίς να την περιμένεις στο κάθισμα ενός σινεμά. Ένα εγκάρδια ανθρώπινο παραμύθι για το πόσο λάθος μπορούν να είναι όλα σε αυτή τη ζωή, σε τούτο τον πλανήτη, δίπλα σου, μέσα σου ή ως την απέναντι όχθη του ωκεανού. Λυπάμαι που δεν ψηφίζω για εκείνο το ρημάδι το αγαλματάκι. Επειδή τα Oscars είναι, πλέον, κυρίως politics. Και το Up in the Air (2009) κάνει τη χειρότερη αντιπολίτευση στο ζαχαρωτό κόσμο των χολιγουντιανών ειδών. Γιατί τα έχει όλα! Ποιος θα τολμούσε να δικαιώσει μια τέτοια ταινία;


Previously on Movies for the Masses: 44 Inch Chest (2009): Trailer πεντάδας

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Όπως συμπληρώνει ο cinemad σαν υστερόγραφο "μέχρι να κάνουμε και το post για το trailer, το National Board of Review... άρχισε τα όργανα!".

    Και γενικότερα, πολύ περισσότερο και από το Juno (2007), το Up in the Air (2009) μέχρι να βγει από το Telluride και να πάει στο Toronto (σε μια πορεία που ακολουθεί πλέον με θρησκευτική ευλάβεια ο Reitman, ακόμα και στη μέρα και τον τόπο προβολής) είχε γίνει τόσο μεγάλο φαβορί για τα σημαντικότερα βραβεία που δεν υπήρχε και τίποτα νέο να γράψεις. Έτσι το θέμα μας έμεινε ουσιασιαστικά αδημοσίευτο μέχρι να έρθει ο μήνας του και να το "συμπληρώσει" κάποιος που έχει δει και τη ταινία.

    Το.. κατάλληλο σποτάκι ανέβηκε, σα πρώτο θέμα φυσικά, στο Yahoo! Movies τη Τετάρτη. Ενώ το διεθνές τρέιλερ (με κάποιες ελαφρές διαφορές και ανακατατάξεις σε σχέση με το αμερικάνικο) κυκλοφόρησε για δημοσιογραφικά κατεβάσματα τη προηγούμενη βδομάδα περίπου, εφόσον η διεθνής διανομή του φιλμ ξεκινάει μέσα Ιανουαρίου.

  2. cinemad said

    Για 8 υποψηφιότητες πάει η ταινία, στη χειρότερη περίπτωση. Μην πω περισσότερα...

  3. academy said

    Για 8 ε?Θα προτιμούσα το Precious...το έχω λατρέψει ήδη...Για να μην πώ τπ Hurt LOcker.

  4. cheaptalk said

    Για την ιστορία, τo Up in the Air (2009) συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες, έξι (6) συνολικά, για τα βραβεία της Hollywood Foreign Press Association που ανακοινώθηκαν χτες. Πέντε (5) υποψηφιότητες συγκέντρωσε το Nine (2009) που οι εντυπώσεις που άφησαν οι μέχρι τώρα προβολές του είναι χειρότερες και από το πλήρες θάψιμο που απεικονίζει αυτή τη στιγμή το Rotten Tomatoes. Γενικότερα, οι Weinsteins που κερνάνε όλο το χρόνο τα ποτά περίπου των 91 από τα 90 μέλη της ένωσης, συγκέντρωσαν δώδεκα υποψηφιότητες (μαζί με τις 5 του Nine), αλλά παρολαυτά έμεινε χώρος για όλες αν δε κάνω λάθος τις λίγες φετινές οσκαροφιλόδοξες.

    Άμα προσθέσεις και τις μέχρι τώρα αποφάσεις διάφορων αμερικάνικων ενώσεων και θεσμών, η γενική εικόνα λέει ότι το Hurt Locker (2008), που ξεκίνησε από τη περσινή Βενετία αλλά δε χώραγε ούτε στη περσινή σχετικά φτωχή οσκαρική κούρσα, θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Up in the Air στα χρυσά αγαλματάκια, ειδικά σε αυτό της σκηνοθεσίας. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από το πάγιο πια disclaimer των Μαζών ότι αυτά τα πανηγυράκια τα παρακολουθούμε, βγάζαμε και κάποια θέματα πριν κάποια χρόνια, αλλά από ακόμα νωρίτερα θεωρούσαμε ότι αφορούν τόσον κόσμο όσον τα προγνωστικά για το Στοίχημα --τα σημαντικότερα τα έχουμε ήδη γράψει στα τρέιλερ και τις τυχόν κριτικές για κάθε ταινία ξεχωριστά, τις όποιες σούμες θα τις κάνουμε μετά τα αποτελέσματα των μεγαλύτερων αγώνων.

  5. vio said

    Μπουνιά στο στομάχι, στον εγκέφαλο και στην καρδιά για τον οποιοδήποτε υποψιασμένο και ανυποψίαστο περαστικό απ' την οθόνη του up in the air (δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την ελληνική απόδοση του τίτλου, είναι άσχετη για να μην πω προσβλητική για την ταινία). Το "απλό" σινεμά είναι δύσκολο και αυτό ήρθε να μας το υπενθυμίσει ο Reitman με τον καλύτερο τρόπο, υπενθύμιση που αγγίζει τα όρια του εκνευρισμού σαν τον αντίστοιχο ήχο της αφύπνισης του κινητού σου, γιατί
    πολύ απλά σε ξυπνάει από τον ύπνο του άδικου σινεμά που κοιμάσαι-βολεύεσαι τα τελευταία χρόνια και του δικαίου της αληθινής τέχνης αυτού, που βλέπουμε σπάνια πια έως καθόλου. Και γιατί αληθινή τέχνη; Γιατί απλά πραγματεύεται και δικαιώνει την "αληθινή" ζωή, αυτή που έχουμε ξεχάσει προ πολλού αλληλοεξαρτημένοι με το ναρκισσισμό μας για να επιβιώσουμε. Και τελικά επιβιώνουμε; Η απάντηση η τελευταία σκηνή-εικόνα της ταινίας. Ναι, αλλά πώς; up in the air...

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.