Black Field (2009): Theatrical trailer premiere


Αν ακόμα δεν έχεις μάθει τον τίτλο, τότε ή γεννήθηκες χθες, ή κρυβόσουν σε κάνα πιθάρι χωρίς ίντερνετ τόσον καιρό: το Μαύρο Λιβάδι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ελληνικά και μη, που φέρνει στη μεγάλου μήκους διάρκεια τις ευαισθησίες και ανησυχίες ενός αναγνωρισμένου εντός κι εκτός συνόρων μικρομηκά, μεταμορφώνοντάς τες σε μια πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική απ’ όσες βλέπεις συνήθως ταινία εποχής, αρκετά ριψοκίνδυνη ώστε να μην ξέρει πώς να τη χειριστεί εταιρία διανομής και αρκετά συγκλονιστική ώστε να κρεμάει σαγόνια στις προβολές που έχει κάνει μέχρι στιγμής, με τον τρόπο που παρουσιάζει την ιστορία ενός γενίτσαρου, που βρίσκεται τραυματισμένος κι αιχμάλωτος σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι της τουρκικής κατοχής, για να ερωτευτεί μια μοναχή, να κλεφτούν και ν’ ανακαλύψει ένα απ’ τα πιο άβολα μυστικά της Ελλάδας του 1600.

Ένα σπουδαίο εικαστικό επίτευγμα (για το οποίο έχουμε μιλήσει ήδη και μια και δυο και τρεις και τέσσερις φορές, κι εδώ και παραέξω, για να έχουμε πει πια τα πάντα), το Μαύρο Λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη, ήταν η πιο ψηλή απ’ τις σημαίες πρεμιέρων της εβδομάδας προβολών Fog Films το περασμένο φθινόπωρο στην Έλλη, όπου έκανε και την πρώτη της ανοιχτή δημόσια εμφάνιση (και αυτήν την περίοδο κάνει τη δεύτερη, στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, όπου έχει μεταφερθεί η εβδομάδα προβολών), ενώ ο δημιουργός της ήταν ένας απ’ τους πρωτεργάτες του κινήματος των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη. Ο περιορισμός της προβολής της ταινίας, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της αποχής της απ’ το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, δεν την έκρυψε απ’ τις ντόπιες εταιρίες διανομής, που εντυπωσιάστηκαν δικαίως απ’ το αποτέλεσμα που έβλεπαν, αλλά ένιωθαν μουδιασμένες για το πώς να το αντιμετωπίσουν. Το Μαύρο Λιβάδι, ωστόσο, εξασφάλισε τη διανομή της Nutopia (που είχε φέρει στις αίθουσες και την Ακαδημία Πλάτωνος, μια απ’ τις πιο πετυχημένες εισπρακτικά ανεξάρτητες παραγωγές του ’09), και θα βγει στις αίθουσες στις 11 του Φλεβάρη. Μέχρι τότε, χάζευε το κινηματογραφικό trailer, που βλέπεις εδώ αποκλειστικά.


Previously on Movies for the Masses: ODDSAC (2010): Sundance Animal Collective trailer

6 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    (πέρασα στο θέμα και την αφίσα της παραγωγής)

  2. wgibson said

    το αβολο ειναι οτι η μοναχη ειναι τελικα μοναχος....

    απιστευτη εικαστικα οντως για τα ελληνικα δεδομενα...

  3. cheaptalk said

    Και η σχετική κάλυψη από τους φίλους μας στο Twitch και στο Quiet Earth. Τα 'χουμε γράψει αρκετές φορές πια, τα λένε έμπρακτα και οι ίδιοι οι Έλληνες κινηματογραφιστές, κάπως έτσι φτιάχνεις "σχολή" και μιλάει και κανένας για ελληνικό σινεμά, όχι με ευχολόγια, βολέματα, υποσχεσάρες και χρωματισμένες ανακοινώσεις.

  4. Stop That Sound said

    Η φωτογραφία είναι όντως καλή, ειδικά στην αρχή της ταινίας σε ψαρώνει. Όμως, η ταινία διαρκεί πάρα πολύ σε σχέση με το σενάριο, ίσως να κόψαμε πολλά στο μοντάζ.

  5. verbal said

    Το δίπτυχο αφιέρωμά του στο Μαύρο Λιβάδι, δημοσίευσε σήμερα και το Cineuropa.org, με τον ανταποκριτή του να επισημαίνει ότι "what Vardis Marinakis achieves with his low-budget effort stands as a steadfast reminder that period cinema need not bet the farm on dazzling costumes in order to work" και να καταλήγει στο ότι "Black Field stands out as an expertly shot, impressively directed but somewhat uneven affair, whose effect is weakened mainly by the lack of clarity in the script’s goals, as well as the loose narrative Marinakis chooses to implement. Yet it remains a beautifully haunting exercise with marketable arthouse prospects and precious film festival potential that should by no means go unnoticed."

  6. verbal said

    Το trailer για το Μαύρο Λιβάδι κίνησε το ενδιαφέρον και του /film, που το κρέμασε στα featured trailers της βδομάδας που πέρασε, στο χθεσινό του round-up.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.