Μπλε εξωγήινοι βυθίζουν Τιτανικό

New Avatar of TitanicΜετά τα ιπτάμενα φρούρια του 22ου αιώνα, και τα αβύθιστα υπερωκεάνεια των γήινων από τον 20ο υπέκυψαν ολοκληρωτικά στα πανίσχυρα βέλη των Na'vi, αφού χτες στην Αμερική το Avatar (2009) πρόσθεσε άλλα $2,7 εκατομμύρια στις εκεί εισπράξεις του και προσπέρασε επίσημα τα $600 εκατομμύρια του Τιτανικού (1997). Τη προηγούμενη βδομάδα η παραγωγή του Jon Landau και του James Cameron είχε ξεπεράσει τη παραγωγή του Jon Landau και του James Cameron τόσο στον υπόλοιπο κόσμο ($1,2Μ) όσο και στο σύνολο ($1,8Μ), ενώ χτες μάζεψε εννιά (9) υποψηφιότητες για Oscar® και πήρε το πράσινο φως για το sequel (διάβαζε ο Rupert Murdoch δήλωσε στους μετόχους της News Corp. πως το σμπρώχνει όσο πιο πολύ μπορεί για όσο πιο γρήγορα γίνεται).

Ο μόνιμος αστερίσκος που κουβαλάνε τα ποσά που ανακοινώνουν τα studio ως bragging rights είναι του πληθωρισμού, και του γενικότερου και της τιμής των εισιτηρίων, πληθωρισμού που ξεφτίζει με τα χρόνια τα νούμερα των παλιότερων παραγωγών. Το Avatar κουβαλάει κι ένα δεύτερο αστερίσκο όπως σημειώνουν πια όλοι, αυτόν της επιπλέον.. εισφοράς των περισσότερων θεατών υπέρ του στερεοσκοπικού 3D, ένα premium που σύμφωνα με τα στοιχεία της Fox πλήρωσε το 80% των Αμερικάνων και το 64% του υπόλοιπου γήινου πληθυσμού. Έτσι, ξαναμανά, αν θες να έχεις μια εικόνα της απήχησης της ταινίας, θα πρέπει να υπολογίζεις τους Αμερικάνους που την είδαν μέχρι τώρα (σε αίθουσες τουλάχιστο) γύρω στα 55 με 60 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα 120-130 μύρια του Τιτανικού και τα 180-190 του Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939). Στον υπόλοιπο πλανήτη που μετράει εισιτήρια, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρα αντίστοιχη (των αναγωγών), και για παράδειγμα στην Ελλάδα το Avatar έχει ξεπεράσει τους 800 χιλιάδες θεατές αλλά απέχει πολύ από τα 1,5-1,8 εκατομμύρια του Τιτανικού ενώ στη Γαλλία που ενθουσιάστηκε περισσότερο είναι (το Avatar) πιο μπροστά από τα μισά της διαδρομής με 11 εκατομμύρια αποδείξεις έναντι 21.

Παρόλο που τα πραγματικά ρεκόρ του Avatar είναι σε νέες χολιγουντιανές αγορές σα της Κίνας (όπου σημειώθηκαν και τα χαρακτηριστικότερα κρούσματα.. avatard-ισμού) και της Ρωσίας, τα πάνω από $2 δισεκατομμύρια εισπράξεων και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται είναι σίγουρα απίστευτα για τα δεδομένα της εποχής από τη μια και για τα δεδομένα όλων των εποχών από την άλλη. Ενδεικτικά, στον διεθνή απολογισμό του 2010 η Fox πέρασε το ένα δις δολάρια πριν βγει ο Γενάρης σε ένα ρεκόρ ταχύτητας που μοιάζει απίθανο να πέσει πριν βγει αυτός ο αιώνας και καναδυό ακόμη (εκτός αν ανοίξει το Avatar 2 καμιά 1η Ιανουαρίου), ενώ στην Αμερική ο Sherlock Holmes (2009) και το Squeakquel (2009) περνάνε στην ιστορία σαν οι πιο πετυχημένες παραγωγές που δε κατάφεραν να κατακτήσουν τη κορυφή του μποξόφη μετά το Big Fat Greek Wedding (2002). Επιπλέον και σημαντικότερα, το S3D που το θυμάται η κινηματογραφική βιομηχανία όποτε πονάει η τσέπη της εδώ και εξήντα χρόνια, από κει που φαίνονταν να ξεβάφει γρήγορα ως χάντρα για το ταχτικό κοινό, απέκτησε πολλαπλάσιο που είχε να πατήσει σε αίθουσα από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός στην οθόνη αν όχι στη πραγματικότητα, άσχετα αν τρέχει ήδη (η βιομηχανία) να του πουλήσει (του κοινού) κυριολεκτικά τρισδιάστατα σκυλιά και γατιά όσο προλαβαίνει.

Η πρωτότυπη φωτοσύνθεση είναι του chochweets από το deviantART

7 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Ο Τιτανικός είναι βέβαια υπερωκεάνειο του 20ου αιώνα, και όχι του 19ου, οπότε το διόρθωσα στο κείμενο, ευτυχώς προτού το πάρει κανένας χαμπάρι, μιας και αρκετά τραβάμε απ' όσους επιμένουν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα :p

  2. cheaptalk said

    Έχουμε ήδη γράψει κάτι άπειρα και για το Avatar και για το S3D, και οι συζητήσεις ουσιαστικά έχουν λήξει παντού πριν βδομάδες. Συμπληρώνω μόνο ότι στην Ελλάδα η αύξηση των εισιτηρίων το 2009 ήρθε σχεδόν καθαρά από.. φυσιολογικούς λόγους μιας και οι περισσότερες αίθουσες που αναβαθμίστηκαν σε S3D το κάναν λόγω, και εκμεταλλευόμενες τη προώθηση του, Avatar. Όμως κυριολεκτικά σε όλη την Ευρώπη, από Γαλλία μέχρι Ρουμανία (και πιθανά.. Αλβανία), οι εισπράξεις ανέβηκαν τρισδιάστατα, με ίσως χαρακτηριστικότερη (και σημερινή σα νέο) τη περίπτωση της Ιταλίας, όπου οι θεατές λιγόστεψαν αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν.

  3. george said

    Το link που παραθέτεις για το Όσα παίρνει ο άνεμος είναι πολύ βοηθήτικο γιατί από τότε που έσπασε το ρεκόρ το Avatar έχουν ακουστεί τα τέρατα του στυλ "Το Όσα πέρνει άνεμος πουλήσε τότε 800 εκ. εισήτηρια με τον πλυθησμό της Αμερικής να είναι 150" και άλλες τέτοιες γελοιότητες.

    Πάντως πιστεύω για τη διαφορά δημοτικότητας Avatar vs Τιτανικός δεν χρειάζετε καν σύγκριση εισητήριων, πληθωρισμού κτλ. Όποιος ήταν τότε πάνω από 10χρόνων μπορεί να σύγκρινει τον πανικό που θυμάται για τον Τίτανικο με τον πάνικο για το Avatar. Αν και τεράστια επιτυχία οι μπλε εξωγήινοι δν νόμιζω ότι συγκρίνετε ο χαμός που προκάλεσαν με τον αντίστοιχο του Τιτανικού.

  4. KilliK said

    Yπεροχα νεα.αλλα θελω να πω κατι.
    Λενε πως το νουμερο εισιτηριων που εκοψε το Αβαταρ ειναι χαμηλοτερο απο αυτο του Τιτανικου,παρολο που το περασε στα κερδη εξαιτιας του πληθωρισμου και του ακριβοτερου εισιτηριου.Σωστο αυτο.

    Αλλα ο Τιτανικος εφτασε στο νουμερο του υστερα απο 15 βδομαδες στα σινεμα.Το Αβαταρ εφτασε στις 7 βδομαδες.Αυτο πολυ απλα σημαινει πως αν συνεχιστει με αυτον τον ρυθμο η επιτυχια του Αβαταρ,τοτε στις 15 βδομαδες θα ξεπερασει τον Τιτανικο και σε νουμερα εισιτηριων και σε ρεκορ κερδων αν υπολογισουμε με βαση τον πληθωρισμο.

    Οσο αφορα το ρεκορ του Οσα παιρνει ο Ανεμος,πραγματι ειναι για γελια.

  5. george said

    Killik απ' ότι διάβασα σε μια ανάλυση στο BoxOfficeMojo, το Avatar έχει κάνει στην Αμερική 60 εκ. εισητήρια σε 7 βδόμαδες, ο Τιτανικός σε 7 είχε κάνει περισσότερα. Επίσης πλέον έχει αρχιζεί να κόβει ταχύτητα η ταινία και το πολύ πολύ να πιάσει τα 80 μύρια στο τέλος που είναι πολύ πιο πίσω απο τα 120+ του Τιτανικού.

  6. cheaptalk said

    Έκανα άλλη μια διόρθωση στο θέμα "τα 50 με 55 εκατομμύρια" (που μου 'χαν κολλήσει από την εποχή που το Avatar πέρναγε το Σκοτεινό Ιππότη μάλλον) τα έκανα "55 με 60". Σόρι αλλά με τόσα νούμερα τόσο καιρό για το φιλμ, έχουμε χάσει λίγο το λογαριασμό.

    Γενικά πάντως, εκτός από ότι οι ρυθμοί του Avatar είναι ήδη πεσμένοι, εμπόδιο έχει μπροστά και την Αλίκη (2010) του Tim Burton και της Disney, που έχει κλείσει τις περισσότερες 3D αίθουσες τον επόμενο μήνα, στην Αμερική τουλάχιστο. Και ακολουθούν και άλλες φιλόδοξες παραγωγές σε 3 διαστάσεις οπότε χλωμό να πάρει πολλές αίθουσες πίσω (το Avatar), ενώ και ότι του 'χαν "καθαρίσει" το τοπίο για τόσο καιρό είναι γεγονός εντυπωσιακό γενικά (τέτοια εποχή πέρσι βγαίναν οι 3D τρομάρες στιλ My Bloody Valentine, ας πούμε).

    Spot-on είναι και ότι για τον Τιτανικό άμα είχες ζήσει το τι γίνονταν καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Ακόμα και οι 300οι (2007) δε συγκρίνονται δηλαδή. Είχαν ξεφυτρώσει τότε "αίθουσες" παντού στην Ελλάδα που παίζανε γεμάτες τη ταινία για μήνες, τα εισιτήρια που έκοψε είναι.. ανυπολόγιστα.

  7. KilliK said

    Ε Λεωνιδας ηταν αυτος.Να μην πηγαινε ο ελληνας να ξεχαρμανιασει πατριωτικα;

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.