Μέσα στο Δάσος (2010)

In the Woods
Μέσα στο Δάσος, Poster

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Σενάριο: Άγγ. Φραντζής, Ιάκ. Καμχής, Κ. Γκουλιώνη, N. Pissoort
Παίζουν: Ιάκωβος Καμχής, Κάτια Γκουλιώνη, Nathan Pissoort


Δες/Κρύψε το trailer

Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, βρίσκουν εαυτούς σ’ ένα μυστηριώδες κι ονειρικό τοπίο δάσους.Μέσα στο Δάσος, PhotographΗ περίφημη ταινία που γυρίστηκε με μια φωτογραφική μηχανή, για να γυρίσει μετά τον κόσμο των φεστιβαλικών κυκλωμάτων, το Μέσα στο Δάσος του Άγγελου Φραντζή, είναι μια δουλειά προβοκατόρικη και προκλητική. Όχι τόσο για τη θεματολογία της, το ύφος της, ή την ιδιαιτερότητά της την αφηγηματική. Αλλά κυρίως για τις προσδοκίες που μπορεί να δημιουργήσει στον εκάστοτε θεατή. Αφαιρετική, πειραματική και τόσο φλου και ανοιχτή, ώστε να μπορείς να εφαρμόσεις πάνω της οποιαδήποτε ανάγνωση προσωπική, η ταινία του Φραντζή παρουσιάζεται ως μια εξερεύνηση σεξουαλική, και παράλληλα υπαρξιακή. Ένα τρίο νεαρών παιδιών, που αναζητούν την έννοια και τους μηχανισμούς της επιθυμίας, όπως μάς έλεγε χθες ο δημιουργός της, παιδιών που επιστρέφοντας στη φύση, ανακαλύπτουν την ελευθερία στο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, όπως φαίνεται στην οθόνη. Η ελευθερία των επιλογών τους, βέβαια, είναι κάτι το συζητήσιμο, αφού η αφαιρετικότητα των διαδρομών τους, δεν αφήνει να φανεί στα κίνητρά τους, κάτι πέρα απ’ την χάραξη που έχει κάνει ο δημιουργός των προκαθορισμένων διαδρομών τους. Οπότε η πορεία της εξέλιξης των χαρακτήρων και των ψυχολογιών τους, δεν είναι στ’ αλήθεια όσο αυθύπαρκτη θέλει να πιστεύει η μερίδα των θιασωτών της, και η περιθωριοποίηση της γυναικείας μορφής, ή αν προτιμάς, ο περιορισμός της σε ενδιάμεσο δοχείο για τη συνένωση των αρσενικών της, είναι λιγότερο διαπραγματεύσιμη απ’ ό,τι μπορεί να θες να δεις εσύ.

Αυτό που είναι πλήρως αδιαπραγμάτευτο πάντως, είναι το γεγονός ότι, ο Άγγελος Φραντζής, με χαρακτηριστική και αβίαστη άνεση, αποδεικνύει για τους σκηνοθέτες, ένα θεμελιώδες φωτογραφικό αξίωμα: ο δημιουργός δεν χρειάζεται τεχνολογία και μηχανήματα για να συνθέσει ομορφιά. Με τις δυνατότητες που του δίνει ένα στοιχειώδες εργαλείο, ο Φραντζής καταφέρνει να δέσει πλάνα που δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους, και με τη χρήση της εικόνας και το πάντρεμά της με ήχους φυσικούς, δημιουργεί εικαστικές συνθέσεις στοιχειωτικές, και ξεκάθαρα κινηματογραφικές. Σαν άκρως πετυχημένη άσκηση αισθητικής, δεμένη με ρυθμό εγγενή στον σκηνοθέτη της και μεθυστικό για τον θεατή που θα αφεθεί να παρασυρθεί, το Μέσα στο Δάσος εκπέμπει μια ατμόσφαιρα παγανιστικά αποπλανητική. Μίλια μακριά απ’ την εσωστρέφεια που προσπαθούν να της κολλήσουν μερικοί, με ανατρεπτική εικονοκλασία και τόλμη δημιουργική, προσφέρει μια εμπειρία θέασης που εντελώς αντίθετα από πρωτοποριακή, είναι αναβιωτική της αρχέγονης ικανότητας της κινούμενης εικόνας να σε ταξιδέψει, σωματικά και διανοητικά. Και με την ανανεωτική της ομορφιά, σε αφοπλίζει απ’ τις άμυνες τις συμβατικότητας, για να λειτουργήσει σαν κολλύριο για κουρασμένα μάτια, προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς, σε πνεύματα μπουχτισμένα από την επαναληπτικότητα της αφηγηματικής συγκίνησης.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ODEON ΟΠΕΡΑ - ODEON ΟΠΕΡΑ 2
Ακαδημίας 57, Αθήνα, 2103622683. Τηλ. Κρατ. 2106786000..
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30


2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Αν πρόλαβες να μετρήσεις τις εφτά (7) ταινίες για τις οποίες ήδη έχουν δημοσιευτεί μαζοκριτικές σήμερα, περίμενε μήπως εμφανιστεί και ακόμα μια, του Άκη Καπράνου για τους Great Directors (2010) που ανοίγουν σε τέσσερις (4) αίθουσες. Επιπλέον, στο ΑΠΟΛΛΩΝ CINEMAX CLASS 3D παίζει από τη Δευτέρα το ντοκιμαντέρ Benda Bilili! (2010) που κέρδισε τη Κυριακή το μουσικό διαγωνιστικό των Νυχτών Πρεμιέρας, και στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER ανοίγει η Ταξιδιάρα Ψυχή (2010) της Αγγελικής Αριστομενοπούλου για τη μουσική διαδρομή του Γιάννη Αγγελάκα. Για μικρά και μικρότερα παιδιά, σε καμιά εικοσαριά αίθουσες θα παίζει τα μεσημέρια και η βιντεοπαραγωγή της Disney με τίτλο Η Τίνκερμπελ και η Μεγάλη Διάσωση (2010).

  2. cinemad said

    Παναγιά μου, βόηθα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.