Βενετία 2007: Το line-up

Ανακοινώθηκε το πρωί το πρόγραμμα της 64ης κινηματογραφικής Μόστρα που κλείνει 75 χρόνια ιστορίας (ξεκίνησε το 1932) και θα διαρκέσει από 29 Αυγούστου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου.

Φέτος κρατήθηκε επίσημα θέση για το κινέζικο φιλμ έκπληξη που θα προβληθεί μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να το δει κανένας και θα πάρει το Χρυσό Λιοντάρι (όπως πέρσι, ξέρεις). Επιπλέον, τα εφτά (7) αγγλόφωνα φιλμ του περσινού διαγωνιστικού αυξήθηκαν σε δέκα (10) και συνολικά έχουν σκορ 22 στα 57 στο επίσημο line-up, με τον τύπο να καλοβλέπει την κίνηση και τον πρόεδρο του φεστιβάλ, Marco Mueller, να το θεωρεί φυσιολογικό αφού "αυτές οι χώρες συνεχίζουν να ρισκάρουν τα πάντα όταν χρειαστεί" (σε αντίθεση με τις φετινές Κάνες, ξέρεις).

Οι περισσότερες από τις συμμετοχές του διαγωνιστικού είναι ήδη γνωστές, όχι μόνο γιατί είναι.. ήδη γνωστές (i.e. είχαν προαναγγελθεί) αλλά και επειδή έρχονται από συνήθεις υπόπτους, όπως ο προπέρσινος νικητής Ang Lee, και η παραγωγή τους έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό (i.e. έχουμε πήξει στα trailer τους), πράγμα που ο Mueller θεωρεί απόδειξη ότι όλοι οι μεγάλοι τον εμπιστεύονται κι εσύ μπορείς να το αποδώσεις όπου θες. Ανάμεσα στα σχετικά φρέσκα φρούτα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και ότι τρώγονται, είναι οι δεύτερες ταινίες δυο Ιταλών, του Paolo Franchi και του Vincenzo Marra, οι νιοστές δύο Γάλλων, του Eric Rohmer και του Claude Chabrol (εκτός διαγωνιστικού), και η δεύτερη στη σειρά συμμετοχή του Brian De Palma μετά το περσινό (και μη φαγώσιμο που λέγαμε) opener The Black Dahlia (2006).

Αναλυτικά το διαγωνιστικό:

Opening Film
Joe WRIGHT Atonement2h03


Wes ANDERSONThe Darjeeling Limited1h31
Kenneth BRANAGHSleuth1h26
Youssef CHAHINEHeya fawda (Le Chaos)2h02
Brian DE PALMARedacted1h30
Andrew DOMINIKThe Assassination of Jesse James
by the Coward Robert Ford
2h35
Paolo FRANCHINessuna qualità agli eroi1h42
Tony GILROYMichael Clayton1h49
Peter GREENAWAYNightwatching2h14
Jose Luis GUERINEn la ciudad de Sylvia1h30
Paul HAGGISIn the Valley of Elah2h00
Todd HAYNESI’m not There2h15
JIANG WenTaiyang zhaochang shenqi
(The Sun Also Rises)
1h56
LEE Kang ShengBangbang wo aishen (Help Me Eros)1h47
Ang LEESe, jie (Lust, Caution)2h15
Ken LOACHIt’s a Free World...1h36
Vincenzo MARRAL’ora di punta1h36
MIIKE TakashiSukiyaki Western Django2h01
Nikita MIKHALKOV122h33
Andrea PORPORATIIl dolce e l’amaro1h38
Eric ROHMERLes Amours d’Astrée et Céladon1h49


Closing Film
Alexi TANTian tang kou
(Blood Brothers)
Out of Competition 


Φέτος το τμήμα "μυστική ιστορία του [εθνικού] κινηματογράφου" θα είναι αφιερωμένο στα ιταλικά spaghetti western, σε επιμέλεια Quentin Tarantino, που πριν πατήσει το πόδι του στη Βενετία έχει προλάβει να πλακωθεί με όλη την ιταλική βιομηχανία (και όχι μόνο).


2 Responses so far.

  1. verbal said

    Δύο (και κάτι) δεκαετίες μετά τα Teddy Awards του Βερολίνου, το φεστιβάλ της Βενετίας αποκτά το δικό της ομοφυλοφιλικό βραβείο, στη μορφή πλάκας με χαραγμένο το φτερωτό λιοντάρι, και τα χρώματα της σημαίας της gay περηφάνιας στα φτερά του. Το βραβείο, που κυοφορούνταν τα τελευταία 4 χρόνια, θα απονέμεται σε όχι απαραίτητα ομοφυλοφιλικού περιεχομένου ταινία, αλλά με τουλάχιστον έναν δευτερότριτο χαρακτήρα. Οπότε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν θα επηρεάζει και τη διαδικασία σχηματισμού του line-up.

  2. cheaptalk said

    Το Mad Detective, ένα "ψυχολογικό θρίλερ για έναν ψαρωμένο μπάτσο που συνεργάζεται με έναν πρώην συνάδελφό του κυνηγώντας έναν σειριακό δολοφόνο", των Johnnie To και Wai Ka-fai, ήταν το φιλμ-έκπληξη που προβλήθηκε χτες μετά τα μεσάνυχτα στη Βενετία αλλά δεν είναι αρκετά ακούνητο για να πάρει τον Χρυσό Λέοντα όπως καταλαβαίνεις. Αντίθετα αρκετά κουνιστό ήταν το δράμα ενηλικίωσης The Speed of Life του Ed Radtke που κέρδισε το πρώτο Queer Lion στην ιστορία και αρκετά λυγιστό το Darjeeling Limited που πήρε το 19ο Λιονταράκι της παιδικής επιτροπής.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.