European Film Awards 2011: Οι νικητές

European Film Awards 2011, Lars von Trier's wife picks up Best Picture Award for Melancholia

Η ταινία με τις περισσότερες εμφανίσεις στην τελική φάση των υποψηφιοτήτων, ήταν κι αυτή που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου χθες βράδυ στο Βερολίνο, με τα πάνω από δυόμιση χιλιάδες μέλη της ένωσης κινηματογραφικών επαγγελματιών της Γηραιάς Ηπείρου, να αναδεικνύουν ως καλύτερη παραγωγή της χρονιάς την πολυθρύλητη Melancholia του Lars von Trier. Ο θορυβώδης Δανός, που έχει δηλώσει αποχή από δημόσιες ομιλίες μετά το πανηγύρι των περασμένων Κανών, έστειλε τη γυναίκα του να παραλάβει αντ’ αυτού, σε μια βραδιά που είδε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας να πηγαίνει όχι στον σκηνοθέτη της καλύτερης ταινίας, αλλά στην Susanne Bier, για το Hævnen (2010). Που μπορείς να το δεις και σαν ένα είδος ποιητικής δικαιοσύνης, μιας και στην Bier είχε αναγνωρίσει ο Trier την έμπνευση του κυκλώνα που σήκωσε γύρω απ’ τις δηλώσεις του, μετά την αμφιλεγόμενης αποδοχής πρώτη παγκόσμια της ταινίας του.

Σαν διπλό χαστούκι στο άλλο μάγουλο του Δανού, ήρθαν κι οι βραβεύσεις των Jette Lehmann και Manuel Alberto Claro για τη διεύθυνση παραγωγής και τη φωτογραφία της Melancholia αντίστοιχα, βραβεύσεις που, ελλείψει νικών σε άλλες κατηγορίες, υποδεικνύουν εύγλωττα ότι η ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς μονάχα στο γυάλισμα υπερτερεί στ' αλήθεια. Πάντως, η ιστορία για το αστέρι με το όνομα του τίτλου, που βάζει πλώρη για τη Γη μετά τον αποτυχημένο γάμο μιας μελαγχολικής αυτιστικής διαφημίστριας, πρώτευσε επί ταινιών όπως ο περσινός πρωταθλητής των Όσκαρ, The King’s Speech, που έφυγε με βραβείο μοντάζ, ανδρικής ερμηνείας για τον Colin Firth, και βραβείο κοινού, και το The Artist (2011), ο φετινός σκοτεινός διεκδικητής των τιμών της Ακαδημίας της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, που απέναντι σε οσκαρούχα μεγαθήρια όπως ο Alexandre Desplat του The King’s Speech κι ο Alberto Iglesias του La Piel que Habito, κέρδισε τη διάκριση για τις μουσικές συνθέσεις του Ludovic Bource --ο οποίος μπορείς να υποψιαστείς ότι χάρισε όνειρα γλυκά στα μέλη της Ακαδημίας, που δεν διέκρινε κάτι άλλο αξιοβράβευτο σε μια ταινία που δεξιά κι αριστερά αποκαλείται αποκάλυψη από την πρώτη της προβολή το Μάη στην Κρουαζέτ.

Σε άλλους μεμονωμένους νικητές, η Pina, του προέδρου της Ακαδημίας, Wim Wenders αναδείχθηκε ντοκιμαντέρ της χρονιάς, η Tilda Swinton του We Need to Talk About Kevin, μπορείς να μαντέψεις ότι δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ξεπεράσει τη διπλή υποψηφιότητα της Melancholia με Kirsten Dunst και Charlotte Gainsbourg στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας, ενώ το σενάριο των αδερφών Dardenne για το Le Gamin au Vélo, ξεχώρισε στη σχετική κατηγορία, ανάμεσα σε υποψηφιότητες όπως αυτή του Trier για τη Melancholia και η άλλη του Aki Kaurismäki για το Le Havre. Και δεδομένου ότι τα La Piel que Habito και The Turin Horse ήταν υποψήφια μονάχα σε παράπλευρες κατηγορίες, ο Kaurismäki μπορείς να πεις ότι ήταν κι ο μόνος πραγματικός χαμένος της βραδιάς, μιας και ήταν κι ο μόνος απ’ τους υποψήφιους της μεγάλης κατηγορίας της χρονιάς, που έμεινε τελικά εντελώς εκτός της ευρωπαϊκής μοιρασιάς, παρά τις συνοδευτικές υποψηφιότητές του για σκηνοθεσία, ανδρική ερμηνεία και σενάριο. Αλλά απ’ την άλλη, θα ήταν μάλλον και κάπως προετοιμασμένος, μετά το αντίστοιχο κλείδωμα εκτός των βραβείων των περασμένων Κανών, που του είχαν αφήσει ως μοναδική παρηγοριά την καθολικά θερμή αποδοχή των διεθνών κριτικών.



Δες/Κρύψε όλα τα βραβεία

THE 24th EUROPEAN FILM AWARDS: WINNERS
The more than 2,500 members of the European Film Academy - filmmakers from across Europe - have voted for this year’s European Film Awards. At the awards ceremony in Berlin the following awards were presented:

EUROPEAN FILM 2011:
MELANCHOLIA, Denmark/Sweden/France/Germany
WRITTEN & DIRECTED BY: Lars von Trier
PRODUCED BY: Meta Louise Foldager & Louise Vesth

EUROPEAN DIRECTOR 2011:
Susanne Bier for HÆVNEN (In a Better World)

EUROPEAN ACTRESS 2011:
Tilda Swinton in WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN


EUROPEAN ACTOR 2011:
Colin Firth in THE KING’S SPEECH

EUROPEAN SCREENWRITER 2011:
Jean-Pierre & Luc Dardenne for LE GAMIN AU VELO (The Kid with a Bike)

CARLO DI PALMA EUROPEAN CINEMATOGRAPHER AWARD 2011:
Manuel Alberto Claro for MELANCHOLIA

EUROPEAN EDITOR 2011:
Tariq Anwar for THE KING’S SPEECH

EUROPEAN PRODUCTION DESIGNER 2011:
Jette Lehmann for MELANCHOLIA

EUROPEAN COMPOSER 2011:
Ludovic Bource for THE ARTIST

EUROPEAN DISCOVERY 2011:
ADEM (Oxygen) by Hans Van Nuffel, Belgium/theNetherlands

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2011 - Prix ARTE:
PINA by Wim Wenders, Germany

EUROPEAN FILM ACADEMY ANIMATED FEATURE FILM 2011:
CHICO & RITA by Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2011:
THE WHOLLY FAMILYby Terry Gilliam, Italy

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2011 - Prix EURIMAGES:
Mariela Besuievsky, Spain

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2011:
Mads Mikkelsen, Denmark

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD:
Stephen Frears, UK

EUROPEAN FILM ACADEMY SPECIAL HONORARY AWARD:
Michel Piccoli, France

THE PEOPLE’S CHOICE AWARD 2011:
THE KING’S SPEECH by Tom Hooper, UK


One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Στα BIFAs, τα βρετανικά ανεξάρτητα βραβεία που ακόμα δεν έχουνε ανανεώσει σχετικά τη σελίδα τους, με τρία βραβεία (καλύτερης ταινίας, γυναικείας ερμηνείας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) ξεχώρισε ο Tyrannosaur (2011) του Paddy Considine, που τον έθαψε πριν καναδυο βδομάδες ο verbal. Καλύτερη σκηνοθεσία πήρε η Lynne Ramsay για το We Need to Talk About Kevin (2011), μια ιδιαίτερα αξιόλογη χοροριά που θα έκανε τον Stephen King περήφανο, αλλά γενικά παρεξηγήθηκε σα.. μελέτη χαρακτήρων. Καλύτερη αντρική ερμηνεία πήρε ο Michael Fassbender για το Shame (2011) που ξεχώρισε στη Βενετία, καλύτερο σενάριο ο Richard Ayoade που έκανε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων με το Submarine (2010).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.