Φεστιβάλ Γαλλόφωνου 2010: Το πρόγραμμα


Μετά την επετειακή γιορτή της δεκαετούς παρουσίας του, το φεστιβάλ που γεμίζει σιβουπλέ κι εσκουζεμουά το κέντρο της Αθήνας κάθε άνοιξη, επιστρέφει με σήμα την προπέρσινη ντουντούκα του, για μπει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, και να παρουσιάσει απ’ τις 15 ως τις 25 του Απρίλη, στους κινηματογράφους Αττικόν, Απόλλων και Κηφισία 1 & 2, αλλά και στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου που κάνει τη διοργάνωση, ό,τι καλύτερο έχουν κρίνει οι προγραμματιστές του ότι έχει να επιδείξει η γαλλική παραγωγή.

Η βιογραφία του Serge Gainsbourg, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Gainsbourg (Vie Héroïque) (2010), τον Eric Elmosnino στο ρόλο του τεράστιου ιδιότροπου καλλιτέχνη, κι ένα σωρό χαρακτηριστικά ονόματα του γαλλικού σινεμά, να παίζουν ένα σωρό χαρακτηριστικότερα, θα είναι η ταινία που θα δώσει το κλίμα ανοίγοντας το φεστιβάλ, μαρκάροντας παράλληλα με το ντεμπούτο της στις ελληνικές οθόνες, και το ντεμπούτο της νεόκοπης εταιρίας Filmopolis, που θα τη διανέμει και στις αίθουσες μια βδομάδα μετά. Αντλώντας επιλογές απ’ την ασφάλεια των βραβείων της Γαλλικής Ακαδημίας (έχοντας όμως απολέσει την προβολή της ταινίας που τα σάρωσε φέτος, το Un Prophète (2009) του Jacqeus Audiard, μια απ’ τις σημαντικότερες γαλλικές δουλειές των τελευταίων ετών), το κυρίως πρόγραμμα υπόσχεται πρεμιέρες κάθε μέρα, όπως αυτή του προπέρσινου La journée de la Jupe (2008), που έφτασε την Isabelle Adjani στο πέμπτο της βραβείο César τον περασμένο Μάρτη, το υποψήφιο για τις ερμηνείες των Yvan Attal και Anne Consigny, Rapt (2009), το υποψήφιο για καλύτερο ντεμπούτο, Qu'un Seul Tienne et les Autres Suivront (2009) και το βραβευμένο καλύτερο ντεμπούτο Les Beaux Gosses (2009). Κατά τα άλλα, το παρόν θα δώσει μέσω της νέας του ταινίας, Non ma Fille, tu n'iras pas Danser (2009), ο αγαπημένος (του διευθυντή) του φεστιβάλ, Christophe Honoré, το L’ Armée du Crime (2009) των περσινών Κανών, θα παρουσιάσει ο Robert Guediguian, ενώ με χρονοκαθυστέρηση ενός έτους, θα προβληθεί και το Coco Avant Chanel (2009), η «άλλη» βιογραφία της Γαλλίδας σχεδιάστριας, που σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ έμεινε στο ράφι για χάρη του Coco & Igor (2009) (που είδες στις περασμένες Νύχτες Πρεμιέρας).

Τη λίστα των καλεσμένων ηγείται το βαρύ όνομά του Jean Paul Gaultier, που φέτος υπογράφει το φεστιβάλ ως νονός του, επιλέγοντας και μια σειρά ταινιών που τον ενέπνευσαν στο να γίνει μόδιστρος, ενώ ταινίες θα επιλέξουν και οι Νύχτες Πρεμιέρας (αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Eric Rohmer) και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (με ταινίες του προγράμματός του, όπως το Panique au Village (2009) που σου ψέλνουμε από πέρσι τέτοια εποχή), αλλά και οι διάφορες πρεσβείες των γαλλόφωνων χωρών της Ευρώπης. Σε περίπτωση που δεν τον είχες προλάβει πέρσι, ο βραβευμένος απ’ το κοινό για το Coluche, l' histoire d' un mec (2009), Antoine De Caunes, θα είναι πάλι φέτος εδώ με τον πρωταγωνιστή του, François-Xavier Demaison, όπως θα είναι και η Jane Birkin. O Jacques Perrin θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει το συναρπαστικό κατά τα άλλα, αλλά περίεργα προγραμματισμένο Océans (2010) που έχει γράψει, παράξει και σκηνοθετήσει, και θα έχει ήδη βγει σε κανονική διανομή στις 15 του μήνα, ενώ στη λίστα των καλεσμένων είναι και η τηλεπερσόνα του γαλλικού σταρ-σύστεμ Tania Bruna-Rosso, που θα έρθει στην Αθήνα για να βάλει τη μουσική σε ένα απ’ τα μπόλικα πάρτυ του φεστιβάλ, αν καταφέρουν να έχουν κλείσει οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις, μιας διοργάνωσης που δοκίμασε τα όρια των διοργανωτών της, έτσι όπως έπεσε στα καπάκια μετά από την πρόσφατη αναδιάρθρωση των τμημάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου. Αναδιάρθρωση που ήταν επισήμως ο λόγος που δεν “χώρεσε” φέτος το σουτιέν του mftm στους χορηγούς επικοινωνίας, αν και σ’ αυτό μπορείς να υποθέσεις ότι μάλλον βοήθησε κι η άτακτη αποκαλυπτική συμπεριφορά των Μαζών στα αθηναϊκά φεστιβάλ της περασμένης χρονιάς, χωρίς να έχουμε κάτι να σε διαψεύσουμε.

Δες/Κρύψε το πρόγραμμα προβολών

(κάνε κλικ στο πρόγραμμα για το κατεβάσεις σε pdf)
11e Festival du Film Francophone, Programme


8 Responses so far.

  1. verbal said

    Τρεισίμιση ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου και την εκεί δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του Φεστιβάλ, το ωρολόγιο πρόγραμμα παραμένει άφαντο απ' οπουδήποτε αλλού πέρα απ' τις τσάντες των δημοσιογράφων που παρέστησαν προφανώς, γι' αυτό και δεν το έχουμε λάβει ακόμη. Στις εκπλήξεις που ανακοινώθηκαν πάντως, είναι η παρουσία του Jean Reno στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, μια ειδική ημερίδα με καλεσμένους τους Γάλλους ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος, κι άλλη μία σχετική με μια γαλλική παραγωγή του Emir Kusturica με θέμα το Αιγαίο.

    Η παρουσία του Απόλλωνα στα προωθητικά υλικά της διοργάνωσης και η απουσία του απ' όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των προβολών, εξηγείται απ' την ξαφνική κι απρόσμενη απόσυρση της αίθουσας απ' το φεστιβάλ, λόγω της απόφασης της αιθουσάρχη, να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αγορά εξοπλισμού για τριδιάστατες προβολές, παίζοντας την... Τιτανομαχία.

  2. άννν said

    Ξέρεις μήπως τις τιμές των εισιτηρίων και από πότε θα μπορούμε να τα αγοράσουμε; Ευχαριστώ!

  3. verbal said

    Όπως αναγράφεται και στο pdf του προγράμματος, η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ (5 το φοιτητικό). Για το πότε θα ξεκινήσει η κάθε αίθουσα την προπώληση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους επίσης αναφέρονται στο pdf.

  4. Anonymous said

    The download limit has been reached for this file. Please contact the sender and ask them to resend the file.

    The link you have clicked is not available.

  5. cheaptalk said

    Το πρόγραμμα σε μεγαλύτερο bitmap υπάρχει πια και στη σελίδα του φεστιβάλ:
    http://www.ifa.gr/fff11/?page_id=226

  6. verbal said

    Λόγω των ανακατατάξεων στις πτήσεις πάνω απ' την Ευρώπη, που έχουν προκαλέσει οι στάχτες του ηφαιστείου της Ισλανδίας, η προβολή του Panique au Village που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στις 18.00 στο Αττικόν, αναβάλλεται για το επόμενο Σάββατο, 24 του μήνα, στις 17.30. Το Loup, που ήταν προγραμματισμένο για προβολή εκείνη την ώρα και μέρα, θα προβληθεί σήμερα, στη θέση του Panique au Village. Η αίθουσα παραμένει το Αττικόν.

    Οι τυχεροί που κέρδισαν τις προσκλήσεις που μοιράζαμε για την αυριανή προβολή του Panique au Village, μπορούν, είτε να δουν με την ίδια πρόσκληση, την ταινία στη νέα ώρα και μέρα προβολής της, είτε να δουν το Loup που πήρε τη θέση του.

  7. verbal said

    Λόγω ανυπαρξίας ψηφιακού προβολέα στην αίθουσα του Κηφισιά Cinemax, η προβολή της ταινίας του Rohmer, Triple Agent, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 19.00, ακυρώνεται. Στη θέση της, θα προβληθεί το Le Folle Histoire d' Amour de Simon Eskenazy, του Antoine de Caune, που είχε γεμίσει το Αττικόν το περασμένο Σαββατόβραδο.

  8. verbal said

    Λόγω τεχνικού προβλήματος, η αποψινή προβολή του Coco Avant Chanel, στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα γίνει όχι με ελληνικούς, αλλά με αγγλικούς υπότιτλους, οπότε έχε παραμάσχαλα ένα λεξικό, ή τύπωσε το srt που κυκλοφορεί στα δίκτυα εδώ και κάνα χρόνο.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.